Kontakt: 02-43411996Email: tricka@tricka.sk  
Tento web využíva cookies, používaním stránky vyjadrujete súhlas.
Dalšie informácie.
OK
Domov > Blog > Mexické cukrové lebky

Mexické cukrové lebky

© Matúš Kišša  |  25. jún 2014  |  Kategória:  ,   ,  

Symbol mexického Dňa mŕtvych

Mnoho ľudí ich nosí natlačené na tričkách či rovno vytetované na koži. Pre niekoho pútavá, trendy záležitosť, pre iného drsný motív. Dekorované lebky majú ale za sebou dlhú históriu a hlbší význam.
Všetko súvisí s tým, čo u nás nazývame Pamiatkou zosnulých. Deň mŕtvych (Dia de los Muertos) sa v Mexiku a niektorých južných častiach USA každoročne oslavuje od 31. októbra. Táto radostná slávnosť blížiaca sa fieste a karnevalu nie je však, aj napriek jej názvu, len jednodňovým sviatkom. Spomínanie na zosnulých trvá takmer celý november.
Prečo sú ale súčasťou spomienkových spirituálnych osláv zdobené lebky?



Povedzme si všetko od začiatku.

Keď pred viac ako 500 rokmi španielski dobyvatelia pristáli v krajine, ktorá je dnes nazývaná Mexikom, stali sa tiež svedkami pre nich zvláštneho rituálu. Domorodci v ňom za pomoci lebiek napodobňovali smrť a znovuzrodenie. Aztékovia verili, že smrťou nič nekončí a človek sa len znovu rodí na iný svet. V dňoch, keď predvádzali rituál, sa mali duše z onoho sveta vrátiť späť na krátku návštevu.

Následné niekoľkoročné pokusy kolonizátorov úplne odstrániť tento obrad starý 3 000 rokov nepriniesli úspech. Aztékovia a Totonacovia ho stále tajne praktizovali aj v týchto pre nich komplikovaných časoch.



Gran calavera electrica
Gran calavera electrica
Postupným prepletaním kresťanstva a princípov prastarého rituálu vznikla súčasná podoba Dňa mŕtvych, v ktorej jednu z podstatných úloh stále tvoria lebky. Kedysi skutočné lebky dávno zosnulých príbuzných, priateľov či nepriateľov sú dnes nahradené ich cukrovými imitáciami.

Takzvané cukrové umenie priniesli do Nového sveta talianski misionári v 17. storočí. Už pred tým boli v Európe známe malé cukrové ovečky či anjeli, ktorými sa zdobili bočné oltáre v katolíckych kostoloch.



Day of the Dead




Cukrová lebka predstavuje vždy konkrétnu dušu, preto zväčša nesie na čele meno a priezvisko zosnulého. Počas osláv je táto nevšedná cukrovinka ukladaná na jeho náhrobný kameň. Tak ako aztécki predchodcovia aj novodobí Mexičania sú presvedčení, že v určitý čas sa vracajú duše ich najmilších na miesta, kde kedysi žili.
Rodina zosnulého vyrába lebku podomácky ako dar. Veria, že spokojná duša im potom poskytne ochranu, šťastie a múdrosť.
Sugar Skull - Cukrová lebka
Sugar Skull - Cukrová lebka
Je tiež bežným javom, keď sa na náhrobných kameňoch okrem cukrovej lebky objavia aj taniere s obľúbeným jedlom či aperitívom nebožtíka. Celá rodina si neskôr sediac okolo pestrofarebného hrobu za zvukov hudby a modlitieb pripomína veselé i vážne príhody z čias, keď bol na tomto svete.


V našom ponímaní sú akékoľvek lebky spájané zväčša so strachom alebo morbídnosťou. (Teda ak nie ste napríklad študentom medicíny). Mexické cukrové lebky však pôsobia radostne. Pozostalí chcú totiž zachytiť dobrú stránku a veselosť ich milovaných. Vďaka rôznym farbám, vzorom, trblietavým ozdôbkam a fóliám je každá lebka jedinečná ako ten, ktorému je venovaná. Niekoľkými ťahmi sa tiež pozostalí snažia vyjadriť povahové črty nebohého. Lebky sú zdobené klasickou cukrovou polevou, tak, ako ju poznáte z predvianočného pečenia.
Tričko s potlačou cukrová lebka
Tričko s potlačou cukrová lebka
Cintoríny hýria tisíckami farieb života nielen vďaka lebkám, ale aj kvetom a večer aj všade žiariacim sviečkam. V noci sa tiež tancuje s drevenými maskami, ktoré bývajú potom ukladané na náhrobné kamene vedľa cukroviniek a špeciálneho chleba, tiež daru pre zosnulých.

Deň mŕtvych teda nie je lacný sviatok. Je paradoxom, že najkrajšie oslavy pretrvávajú stále v dedinách s menej majetnými rodinami. Mnohí minú aj dvojmesačný príjem, len aby mohli dostatočne vzdať česť a pozdraviť sa so svojimi milovanými príbuznými.
Panteón Día de Muertos
Panteón Día de Muertos
V posledných rokoch sa motívy cukrových lebiek začali hojne využívať aj ako potlač na tričkách, mikinách a iných módnych artikloch.

Celosvetovú popularitu už pred tým získali ako tetovania na rôznych častiach tela alebo tiež v spojitosti s dekoratívnym líčením tváre počas amerického Halloweenu, rôznych karnevalov či tematických párty. Komu sa ale nechce stáť hodiny pred zrkadlom a našiel záľubu v symbole Dňa mŕtvych, ten si k iným ozdôbkam zvolí práve tričko.
Tričká s motívmi cukrových lebiek nájdete aj v našej ponuke.
Tricka.sk/Design/Skull

Tricka.sk/Halloween-pestra-kostra

Tricka.sk/Ornament-skull-head
Zdroje:

www.mexicansugarskull.com

www.sme.sk

www.tomrobinsonphotography.com

Ďalšie články na tému ''


Newsletter : Odber noviniek a akcií
My sme tvoje Tricka.sk a toto je miesto pre tvoje vlastné tričko. Vytričkuj sa!
›› Kontakt
›› O nás
© Tricka.sk je produktom 1996 s.r.o.