Kontakt: 02-43411996Email: tricka@tricka.sk  
Tento web využíva cookies, používaním stránky vyjadrujete súhlas.
Dalšie informácie.
OK
Domov > Blog > Anarchia na tričkách

Anarchia na tričkách

© Daniel Hevier ml.  |  15. január 2018  |  Kategória:  ,  

Anarchistický symbol má svoje najlepšie časy na textíliách už dávno za sebou, ale ani nová generácia ho nenecháva nepovšimnutým.

Anarchistický symbol na tričkách sa u nás objavoval prevažne v deväťdesiatych rokoch. Obľúbila si ho alternatívna mládež. Vyjsť na ulicu v tričku s anarchistickým motívom si vyžadovalo odvahu. Dnes je tento kontroverzný symbol neškodným módnym artiklom podobne ako Che Guevara alebo marihuanový list.
Z vážneho politického a filozofického smeru sa stal svetonázor, ktorý učaroval punkovej a metalovej subkultúre. Či už ste tomu verili, alebo nie, ale mať symbol áčka v krúžku na tričku, znamenalo vymedziť sa voči spoločnosti, v ktorej ste boli nútený existovať. Na tričká ho dostala módna návrhárka Vivienne Westwood a spopularizovala punková kapela Sex Pistols a jej hit Anarchy in The U.K. Ich slogan I Wanna Be Anarchy sa objavoval na ich tričkách, rovnako ako na tričkách ďalších punkových kapiel z tejto éry.
Tričko The Crass
Tričko The Crass
Skutočným anarchistom sa to nepáčilo a Vivienne Westwood obviňovali z toho, že chce iba parazitovať na ich hnutí. K výraznému prepojeniu punkovej hudby a anarchistických myšlienok prišlo až s britskou kapelou The Crass, ktorá dávala anarchistický symbol aj na svoje tričká.
Chumbawamba tričko A Anarchy
Chumbawamba tričko A Anarchy
Najčastejšie sa anarchistický symbol objavoval na čiernych tričkách. Neskôr, aby módni výrobcovia zvýraznili jeho kontrast, dávali ho na biely textil. Rovnako obľúbený sa stal aj červený podklad - ten mal aj politický podtext s ľavicovým zmýšľaním.
Neskôr sa stalo nosenie tričiek s anarchistickým áčkom banálnym až neškodným. Áčko sa opäť na tričkách začalo objavovať spolu s britskou kapelou Chumbawamba, ktorá mala anarchistické názory. Samotní hudobníci sa na verejnosti objavovali v tričkách s anarchistickými motívmi.
Novým generáciám "áčko" spopularizoval seriál Sons of Anarchy, kde je anarchistický znak súčasťou ich loga a oblečenia. Aj vďaka tomuto seriálu začali mladí ľudia opäť nosiť anarchistické tričká, čo sa nepáči mnohým učiteľom a riaditeľom amerických škôl.
Russell Brand wears 'Anarchy in the UK
Russell Brand wears 'Anarchy in the UK
Americká spoločnosť si dáva veľký pozor, aby zachovala korektnosť v názoroch. V niektorých amerických štátoch je problém prísť do školy s niečím na sebe, čo strhávať veľkú pozornosť a budí kontroverzie. Prihodilo sa to aj americkému študentovi Timothy Gies, ktorého dočasne vylúčili zo školy, keď prišiel na vyučovanie v tričku s anarchistickým znakom. Timothy sa nakoniec úspešne odvolal na americkú ústavu a prvý dodatok slobody prejavu.
Zdroje obrázkov: Daily news, Bewakoof, Genius, Feel Numb

Ďalšie články na tému ''


Newsletter : Odber noviniek a akcií
My sme tvoje Tricka.sk a toto je miesto pre tvoje vlastné tričko. Vytričkuj sa!
›› Kontakt
›› O nás
© Tricka.sk je produktom 1996 s.r.o.