Kontakt: 02-43411996Email: tricka@tricka.sk  
Tento web využíva cookies, používaním stránky vyjadrujete súhlas.
Dalšie informácie.
OK
Domov > Blog > Folklórny dizajn

Folklórny dizajn

© M.K.  |  02. marec 2018  |  Kategória:  

Zahŕňanie folklórnych prvkov do odevov sa spája práve s handmade výrobou a s fenoménom známym ako folk fashion (folková móda).

Folklórny dizajn za posledné roky zaznamenal úspech na svetových mólach, odkiaľ sa preniesol späť do ulíc, dnes už však kozmopolitných miest.
Tá sa však nevsťahuje len na tradičné motívy rôznych regiónov alebo špecifické štýly, ale na módu, ktorú si vyrábame sami doma alebo v komunitách a ide o odevy rôznej estetiky. Charakteristikou tohto trendu je neprofesionalita, ktorá sa spája s tvorbou amatérov. Zatiaľ čo v minulosti bola domáca tvorba odevov nevyhnutná súčasť života, dnes sú tieto aktivity vykonávané skôr pre potešenie a sebavyjadrenie neprofesionálov tejto kultúrnej produkcie.
Dizajn Adrian Oianu
Dizajn Adrian Oianu
Dnes tvorba vlastných odevov s folklórnym motívom je záležitosť trendu, ktorý možno pripísať viacerým fenoménom od glokalizácie cez psychologické potreby spotrebiteľov. Vzhľadom na dynamiku doby, okrem vyšívania a háčkovania je možné využiť možnosť vlastnej potlače na tričku, ktorá môže zanechať rovnaký dojem starých výšiviek.
<a href='http://designer.tricka.sk/products/originalne-tricka/michal-hlatky'>Kolekcia tričiek a mikín s dizajnom Michala Hlatkého, inšpirovaným folklórnymi motívmi</a>
Obdobnú filozofiu uplatnili dizajnéri ako Adrian Oianu, pôvodom z Rumunska, ktorého dve vybrané kolekcie boli inšpirované práve tradičnými rumunskými krojmi. Podobne, Dorin Negrau svoju kolekciu Lost venoval motívom z regiónu Bihor v Transilvánii v severozápadnom Rumunsku. Do tretice Yves Saint Laurent vytvoril blúzku “La blouse roumaine” inšpirujúc sa tradičnými ľanovými rumunskými blúzkami. Napríklad aj tvorba uvedených dizajnérov zapríčinila záujem o módnu produkciu inšpirovanú tradičnými rumunskými krojmi na medzinárodnej úrovni. Aj takouto cestou sa folklórne motívy integrovali do súčasnej tvorby dizajnérov.
textilný folklórny motív
textilný folklórny motív
Atraktivite európskeho folklóru podľahli aj dizajnéri ako Philippe Guilet, ktorý pod návrhármi Karl Lagerfeldom a Jean-Paul Gaultierom vytvoril kolekciu “Prejudice”, v ktorej sa inšpiroval tradičným krojom, symbolmi a odevom Calusarov, členov tajnej rumunskej bratskej spoločnosti, ktorí praktizovali rituálni a akrobatický tanec călu., taktiež z regiónu juhozápadného Rumunska.
textilná potlač ornamentálny dizajn
textilná potlač ornamentálny dizajn
Dizajnéri ako Mary Katrantzou a Peter Pilotto, naopak nápady hľadali na opačnej strane Zeme -vo folklóre amerického indiánskeho kmeňa Navajo, a tak vytvorili kolekciu zmesy rôznych motívov, pod vplyvom ľudového umenia, štýlu boho bliss a folklóru Navajov využívajúc potlač materiálov.
Ďalší markantný vplyv na módnych mólach zaznamenáva ukrajinský folklór. Tento dlhodobý trend v Amerike prezentuje slovo vyshyvanka, a teda výšivka ako poznáme, avšak na tradičných ukrajinských krojoch. Jean Paul Gaultier uplatnil výšivku v roku 2006 vo svojej jarnej kolekcii, na čo Gucci zareagoval vo svojej jesennej kolekcii v roku 2008. Avšak až jarná kolekcia značky Valentino v roku 2015 jednoznačne upozornila na vplyv ukrajinského folklóru v módnych dieľniach. Obrovký rozmach tohto trendu vyvrcholil v roku 2017, kedy Dior predstavil vo svojej kolekcii neo-folklórnu strebornú výšivku inšpirovanú tradičnou ukrajinskou výšivkou na svadobných obrusoch -rushnyk. Takto návrhári, medzi ktorými najviac vyniká Vita Kin svojimi kolekciami inšpirovanými ukrajinským folklórom, dosiahli popularitu dizajnu, potlačí alebo výšiviek z východnej Európy.
Modelka Alexandra Lapp v bavlnenej blúzke
Modelka Alexandra Lapp v bavlnenej blúzke
Módni tvorcovia svojou prácou, na ktorú sme upozornili vybranými ukážkami z pestrého portóflia módneho priemyslu, dokázali, že tradícia ukrytá vo folklóre krajín ukrýva potenciál pre osobitú tvorbu aj v súčasnosti, využívajúc primárne techniku potlače.


Zdroje:
vogue.com

Ďalšie články na tému ''


Newsletter : Odber noviniek a akcií
My sme tvoje Tricka.sk a toto je miesto pre tvoje vlastné tričko. Vytričkuj sa!
›› Kontakt
›› O nás
© Tricka.sk je produktom 1996 s.r.o.