Kontakt: 02-43411996Email: tricka@tricka.sk  
Tento web využíva cookies, používaním stránky vyjadrujete súhlas.
Dalšie informácie.
OK
Domov > Blog > Utiahnutý extrovert Ziggy Stardust

Utiahnutý extrovert Ziggy Stardust

© Matúš Kišša  |  18. september 2014  |  Kategória:  

Davida Bowieho poznáme ako niekoho, kto je vždy o krok vpredu pred ostatnými, ako umelca, ktorý je vždy niekým iným.

Ziggy Stardust bola iba jedna z mnohých podôb tohto geniálneho Angličana, treba však dodať, že aj tá najikonickejšia. Prečítajte si o ďalšom slávnom motíve, ktorý sa objavuje už desiatky rokov na tričkách.
Ziggy Stardust − to sú tiež výrazné kostýmy, červené vlasy, hypnotický pohľad a výstredné gestá. Na našej planéte „pristál“ začiatkom 70. rokov, v čase, keď punk ešte neexistoval a keď ešte nebolo bežné vidieť na ulici mužov s prefarbenými vlasmi. Ziggy Stardust zrazu spôsobil ošiaľ podobný tomu, ktorý vyvolali v predchádzajúcom desaťročí The Beatles. K hudbe a prejavu zvláštneho androgýna sa hlásili zástupy mladých ľudí.



David Bowie - the story of Ziggy Stardust

Lego Bowie Ziggy Stardust
Lego Bowie Ziggy Stardust
Dráždivý zovňajšok a spôsob vyjadrovania sa bisexuálnej (glam)rockovej hviezdy z inej planéty však toho ukrývajú viac. Postava Ziggyho Stardusta nebola výmyslom niekoho z vedenia hudobného vydavateľstva. Bowie prišiel so svojím alter egom z vlastných pohnútok. Pri tvorbe príbehu Ziggyho Stardusta vychádzal zo skutočných udalostí. Texty odkazovali k vtedajšej situácii v puritánskom povojnovom Anglicku a k pocitom odcudzenia mladých ľudí.

Fotografiu, ktorá sa úspešne používa na tričkách prakticky hneď od vydania albumu Aladdin Sane (1973), vyhotovil spolu so svojím malým tímom fotograf Brian Duffy. Tomu sa takto na obal albumu podarilo zachytiť dovtedy hýrivú hviezdu v melancholickejšej a tajomnejšej podobe. Bowie vtedy balansoval medzi pódiovou extrovertnosťou a pokoncertnou utiahnutosťou. Na fotografii bola táto rozpoltenosť znázornená vďaka make-upu. Blesk má znázorňovať, ako hovorí sám Bowie, práve rozdvojenosť osobnosti. Názov albumu tiež odkazuje na Bowieho brata Terryho, ktorému lekári v tom čase diagnostikovali silnú schizofréniu. Aladdin Sane (Aladdin Rozumný) je slovná hračka zo spojenia „lad insane“ (bláznivý chlapec).
Banksy: Tričko Queen Ziggy Stardust
Banksy: Tričko Queen Ziggy Stardust
Nápad s bleskom pretínajúcim celú tvár bol Bowieho, zatiaľ čo tajomná kvapalina tečúca z jeho kľúčnej kosti, čoby odkaz na jeho mimozemský pôvod, zasa fotografa Duffyho. Brian Duffy neskôr prezradil, že inšpiráciou pre využitie blesku mohol byť elektrický varič s daným piktogramom, ktorý Bowie zazrel v miestnosti počas fotenia.





David Bowie Rocks Fashion World
Tričko Obama Stardust
Tričko Obama Stardust
Aj mnoho rokov po tom, čo Ziggy Stardust opustil našu planétu, je jeho kultová póza a make-up inšpiráciou pre mnohých grafických dizajnérov a ilustrátorov.
Napríklad aj pre dvojicu Evan Ferstenfeld & Enkel Dika. Američan a Macedónec skombinovali dve kultúrne ikony našej doby s bleskom na tvári.



Evan-Ferstenfeld & Enkel Dike Harry Stardust

Za pozornosť tiež stojí tričko z dielne anglického grafického dizajnéra Damiena Cifelliho. Ten prostredníctvom účesov znázornil neustále premeny Bowieho, ktorý mimochodom iba prednedávnom ohlásil nový singel pri príležitosti 50. výročia vydania svojej prvej nahrávky.



Lego Bowie Ziggy Stardust









Zdroje:

concertlive.co.uk

etsy.com

stylist.co.uk

madewithawesome.com

Ďalšie články na tému ''


Newsletter : Odber noviniek a akcií
My sme tvoje Tricka.sk a toto je miesto pre tvoje vlastné tričko. Vytričkuj sa!
›› Kontakt
›› O nás
© Tricka.sk je produktom 1996 s.r.o.