Kontakt: 02-43411996Email: tricka@tricka.sk  
Tento web využíva cookies, používaním stránky vyjadrujete súhlas.
Dalšie informácie.
OK
Domov > Blog > Tradície lásky a plodnosti. Od Luperkalií k Valentínovi

Tradície lásky a plodnosti. Od Luperkalií k Valentínovi

© Tricka.sk  |  12. február 2015  |  Kategória:  ,  

Po stopách vzniku legendy a sviatku zamilovaných

Tradícia Dňa Svätého Valentína siaha hlboko do histórie antickej mytológie. Hlavnou ideou je vždy obetává láska a plodnosť.
Vzdialené korene tradície 14. februára, Valentínskeho dňa zaľúbených siahajú až do starovekého Ríma, kedy sa podľa mytológie konal festival Luperkálií - pohanského sviatku plodnosti a očisty tela.
Byčovanie žien počas festivalu Luperkálií v Ríme.
Byčovanie žien počas festivalu Luperkálií v Ríme.
V rímskej mytológii bol Lupercus často stotožňovaný s Faunusom, rímskym ekvivalentom gréckeho boha Pan. Lupercus bol boh pastierov a festival na jeho počesť sa konal vždy na deň výročia založenia jeho chrámu 15. februára.

Festival Lupercálií v Ríme.

Luperkálie - tradičný festival očisty a plodnosti v starom Ríme.




V dňoch 13-15. februára sa zdivení muži preháňali ulicami Ríma a kožou z obetovanej kozy a psa švihali ženy, čím z nich vyháňali zlých duchov a zároveň odovzdávali požehnanie bohov pre zdravie a plodnosť.
Kresba znázorňujúca smrť svätého Valentína. Rimania popravili dvoch mužov s týmto menom na v deň 14. februára počas niekoľkých rokov v 3. storočia nášho letopočtu.
Kresba znázorňujúca smrť svätého Valentína. Rimania popravili dvoch mužov s týmto menom na v deň 14. februára počas niekoľkých rokov v 3. storočia nášho letopočtu.
Ešte ďalej siahajú historické dokumenty, ktoré hovoria o lotérii, v ktorej si vždy muži napísali mená žien na čaše. Z tých si potom náhodne vyberali svoju festivalovú partnerku na tento večer orgií. V prípade, že bohovia správne určili los, láska ostala trvácnou a stala sa potvrdením požehnania.
Kňaz Valentín napriek cisárovému zákazu oddáva rímskeho vojaka. Bude za to väznený a popravený.
Kňaz Valentín napriek cisárovému zákazu oddáva rímskeho vojaka. Bude za to väznený a popravený.
Legenda osadená do neskorších rímskych čias hovorí, že kňaz Valentín bol uväznený pre zosobášenie vojakov, ktorí mali zakázané sa oženiť. V priebehu najbližších rokov dal cisár Klaudius II popraviť dvoch mužov s menom Valentín. Ich mučeníctvo bolo poctené katolíckou cirkvou uctievaním Dňa svätého Valentína.
Vintage Valentine
Vintage Valentine
Valentín počas svojho uväznenia uzdravil dcéru svojho žalárnika, ktorej pred popravou napísal romantický rozlúčkový list. Tam pramení tradícia posielania zaľúbených odkazov v rôznych dobách v rôznych formách. Časom sa podoba odkazu menila z dopisu na karty s ľúbivými obrázkami, neskôr ich doplnili cukrovinky, alebo pozvanie na romantickú večeru.

Valentína popravili 14. februára roku 269 a jeho pozostatky sú údajne pochované v chráme sv. Praxedesa v Ríme.
Gýčová valentínska kartička
Gýčová valentínska kartička
Pápež Gelasiuss v záujme zlikvidovať pohanské rituály, skombinoval 14. februára roku 496 deň svätého Valentína so sviatkami Luperkálií. Uctievanie nadalej fungovalo už skôr iba v divadelných a literrárnych interpretáciách.
Čo tomuto dňu ostalo, bola oslava lásky, plodnosti.



Festival Luperkálií v Ríme, kresba cca 1578-1610, autor Adam Elsheimer. Dielo zobrazuje mužov oblečených ako psy a kozy, s Amora čoby personifikáciu plodnosti.




Približne v rovnakom čase už bojovní Normani z oblastí severného Francúzska oslavovali deň Galatina. Galatine znamená "milovník žien". Normani boli známy horlivým prijímaním kresťanských zbožností a rýchlo stávajú exponentmi náboženskej ortodoxie, do ktorého sa asimiloval. Pomerne rýchlo prijali jazyk a tradície krajiny, v ktorej usadili. Aj preto podobnosť mien a indície charakteru sviatku naznačujú pôvod tradície v dnoch svätého Valentína.
Roy Lichtenstein, ...Oh, Jeff...I Love You, Too...But...<br /> Pop art, 121.9 cm × 121.9 cm
Roy Lichtenstein, ...Oh, Jeff...I Love You, Too...But...
Pop art, 121.9 cm × 121.9 cm
Novoveké portrétne spodobovanie kňaza či svätca Valentína už definitívne nahradil symbol srdca, a utešeného gýčový Amor, ružovučký okrídlený anjelik s šípom lásky.







Zdroj:

callmevictorian.com

www.npr.org

theappendix.net

Ďalšie články na tému ''


Newsletter : Odber noviniek a akcií
My sme tvoje Tricka.sk a toto je miesto pre tvoje vlastné tričko. Vytričkuj sa!
›› Kontakt
›› O nás
© Tricka.sk je produktom 1996 s.r.o.