Kontakt: 02-43411996Email: tricka@tricka.sk  
Tento web využíva cookies, používaním stránky vyjadrujete súhlas.
Dalšie informácie.
OK
Domov > Blog > Dracula – legenda z Rumunska. Legenda, ktorá sa nosí

Dracula – legenda z Rumunska. Legenda, ktorá sa nosí

© Senta  |  10. august 2015  |  Kategória:  ,   ,  

Tričko s dizajnom upíra

Desivé príšery a strašidlá nepatria na tričká iba v čase Halloweenu. Pri návšteve Rumuska má čierne oblečenie posiate horovými výjavmi a postavami svoje opodstatnenie. Rumusko je totiž rodiskom jednej z najväčších legiend strašidelného sveta - Lorda Draculu. Kráčať po rovnakej zemi, ktorej sa dotýkali krvavé čižmy otca všetkých upírov,získava s jeho podobizňou na tričku úplne novú atmosféru.
Dnešná móda častokrát fandí dizajnu a potlači, ktorá je síce „in“, no jej nositelia občas nemajú ani len poňatia, čo na na svojej hrudi propagujú. V tomto článku prenikneme hlbšie ku koreňom slávneho zubatého šľachtica. Čitatelia si tak budú môcť pri budúcej návšteve Rumunska obliecť niečo, o čom budú vedieť rozprávať. Keď sa ich opýtajú: „Koho to máš na tričku?“ budú vedieť, že vystavujú svetu na obdiv viac než len fiktívnu postavičku strašiacu deti pred spaním.
Objednávkový formulár na tričko s dizajnom Christopher Lee Dracula z roku 1970, ktorý bol v ponuke House of Hammer, Worlds of Horror, a Starburst magazines. Vystraš svojich priateľov!
Objednávkový formulár na tričko s dizajnom Christopher Lee Dracula z roku 1970, ktorý bol v ponuke House of Hammer, Worlds of Horror, a Starburst magazines. Vystraš svojich priateľov!
Nesmrteľného upíra vytvoril Bram Stoker vo svojom románe rovnakého mena z roku 1897. Príbeh je síce vymyslený, no jeho hlavná postava sa zakladá na reálnej osobe.

Stokerov Dracula inšpiroval mnohé ďalšie príbehy, filmy a seriály krvisajúcich potvor. Upírov je dnes požehnane. Niektorí sú nebezpeční, iní menej, no jedno je isté. Legenda o ich existencii sa začala písať práve v Rumunsku a osoba, ktorá bola ich inšpiráciou,je až desivo skutočná.
Tlač na tričko Nosferatu
Tlač na tričko Nosferatu
V Transylvánii sa v roku 1431 narodil do vznešenej rodiny vodca známy ako obranca kresťanskej viery, rumunský hrdina a neľudská príšera. Jeho pravé meno bolo Vlad III – princ Valašska alebo aj Vlad Napichovač. Svet ho však pozná jednoducho ako Draculu.

Draculov otec bol prezývaný „Dracul“, čo znamená v rumunčine „drak“ alebo „diabol“, pretože patril do Rádu Draka, ktorý bojoval proti moslimskej Osmanskej ríši. Z rumunčinysa teda slovo Dracula prekladá doslovne ako „syn draka/diabla“. Odborníci tvrdia, že práve jeho meno sa stalo začiatkom samotnej legendy o upírovi.

Spodné prádlo s tématikou Dracula
Spodné prádlo s tématikou Dracula


Vlad sa možno doslovne nezahrýzal do krkov svojich obetí, no krvi prelial viac než dosť. Jeho hlad po krutosti bol obrovský. Odhaduje sa, že bol zodpovedný za smrť viac ako 80 000 osôb. V súvislosti s týmto číslom je nutné podotknúť, že populácia vtedajšej Európy bola 50 m ľudí (dnes je to 750 m), čo zodpovedá 1,1 miliónov mŕtvych v dnešných podmienkach.

Likvidácia Vladových nepriateľov bola vskutku krutá. Svoje obete napichoval na koly. Niekedy to boli aj celé mestá. Jeho sadizmus bol až taký veľký, že sa obzvlášť vyžíval v nastoknutí obetí na vrch kola a to ostatné nechával na zemskej príťažlivosti. Umieranie nešťastlivcov tak bolo pomalé a mohlo trvať aj niekoľko dní. Vďaka tomuto svojmu koníčku získal prezývku Vlad Napichovač. Povedané v skratke: Vlad napichol každého, koho nenávidel. Jednoduchá, ale učinná stratégia.
Dámske tričko Nosferatu Stalk the Night
Dámske tričko Nosferatu Stalk the Night
Napichovanie však nebolo ani zďaleka Vladovou jedinou zábavkou. Vyžíval sa aj v upaľovaní zaživa, vypichovaní očí, orezávaní končatín a ďalších zvrátenostiach. Tie najhroznejšie techniky mučenia si nechával pre tehotné ženy.

Je možné, že Vlad nenávidel takmer všetkých, no ako sa vraví: „Kto do teba kameňom, ty do neho chlebom.“ A tak sa stalo, že aj napriek všetkej krutosti, ktorá stála na pozadí vzniku slávneho románu, dnes Draculu jednoducho milujeme. A keď nie jeho samotného, tak aspoň jeho typický elegantný štýl. Veď čo je očarujúcejšie než elegantný zabijak? Rozprávať by o tom vedel i agent 007.
Tričko Vlad Drakula
Tričko Vlad Drakula
O strašidelnom efekte trička s Draculom vedeli ľudia svoje už dávno pred prekročením hranice tretieho tisícročia. Táto stará reklama (viď. nižšie) propaguje tričko Chrostopherom Leem – predstaviteľom filmového Draculu z 50- tych rokov 20-ho storočia. Hlásala: „Vystrašte svojich priateľov s tričkom s Christopherom Leem!“ Bu, Bu, Bu. Kto by sa nebál?

To, že Vlad sa nestal len zabudnutým šialeným panovníkom z 15-ho storočia, ale Lordom Draculom – legendou žijúcou dodnes – vďačí Bramovi Stokerovi. Odkaz na tričku tak nemusí byť len prvoplánový. Môže viesť k pachu krvi cez okľuku. Veď napokon. Koho oslavovať? Hviezdu či jej stvoriteľa?


Vtipné tričko Drakula
Vtipné tričko Drakula
K tomu, aby ste si jedno zo spomenutých tričiek obliekli, nemusíte čakať do nasledujúcich dušičiek. Stačí ak navštívite Rumunsko a prenesiete Lorda Draculu zo svojej skrine na jeho rodnú zem. Miestni obyvatelia sa sláve svojho neslávne známeho krajana určite potešia.


Nosferatu - Hororové tričko
Nosferatu - Hororové tričko
Tričko čiernobiely drakula
Strašidelné tričko Christopherr Lee

Gróf Dracula - Christopherr Lee
Strašidelné tričko Christopherr Lee

Hororové pánske spodné prádlo z roku 1960-70
V neskorých 60-70 rokoch sa v amerických časopisoch objavili čiernobiele reklamy na farebné monster spodné oblečenie vyrobené zo 100% strečového nylonu.

Hororové pánske spodné prádlo z roku 1960-70
V neskorých 60-70 rokoch sa v amerických časopisoch objavily čiernobiele reklamy na farebné monster spodné oblečenie vyrobené zo 100% strečového nylonu.

Strašidelné tričká z roku 1978
Leták s ponukou strašidelných tričiek z roku 1978

Wolfman, Dracula, The Mummy, Creature, Black Lagoon, Frankenstein, Bride
Dámske tričko s potlačou hororových hrdinov: Wolfman, Dracula, The Mummy, Creature / Čierna Lagúna, Frankenstein / Bride

Tričko Prince of darkness
Potlač na tričko Dracula - Prince of darkness



Zdroje:
livescience.com
infoplease.com
horrorpedia.com

Ďalšie články na tému ''

Podobné články

Newsletter : Odber noviniek a akcií
My sme tvoje Tricka.sk a toto je miesto pre tvoje vlastné tričko. Vytričkuj sa!
›› Kontakt
›› O nás
© Tricka.sk je produktom 1996 s.r.o.