Kontakt: 02-43411996Email: tricka@tricka.sk  
Tento web využíva cookies, používaním stránky vyjadrujete súhlas.
Dalšie informácie.
OK
Domov > Blog > Tlačové podklady

Tlačové podklady

© Sietotlac.sk  |  20. február 2014  |  Kategória:  

Aké podklady je potrebné dodať pre tlač textilu ?

Prvým krokom v procese tlače je spracovanie grafického podkladu. Forma a kvalita dodaného motívu je dôležitým predpokladom pre ďalší postup, ale aj pre finálny výstup tlače.

Forma a parametre pre podklady na tlač tričiek a textilu




Formát súboru
Nie je dôležité, akú koncovku má dodaný súbor podkladu. Podstatný je reálny obsah súboru. V rôznych formátoch môže byť uložený rôzny obsah. Aj vo vektorovom softvéry môže byť nahratý bitmapový obsah, a naopak, v bitmapový súbor môže obsahovať obrázok, ktorý je možné previesť do použiteľného vektorového podkladu.
Vektorová grafika
Optimálne tlačové podklady pre sieťotlač sú vektory/krivky. Vektorová grafika umožňuje vstup pre potrebné úpravy, separácie farieb a prípravu printovej šablóny. Textové objekty je potrebné transformovať do kriviek, nakoľko v prípade dodania v textovom formáte prevodom môže medzi softvérmi a počítačmi dochádzať ku zmene fontu a textových vlastností, čo má za následok deformáciu grafiky.
Akceptované sú štandardné grafické vektorové súbory v formátoch *.EPS, PDF, AI, CDR, SWG, WMF..
Vektorová grafika: ideálny podklad pre tlač grafickýh motívov
Vektorová grafika: ideálny podklad pre tlač grafickýh motívov
Bitmapová grafika
Podklady v bitmapovej forme sú menej vhodné, ale pri vysokom rozlíšení a vysokej kvalite môžu byť tiež dobre použiteľné. Ideálne rozlíšenie pre čistú grafiku je min 600 DPI pri veľkosti 1:1. Pre plnofarebnú rastrovú potlač je potrebná kvalita minimálne 300 DPI. Podstatná je vždy reálna kvalita obrázku, nie umelé presamplovanie (umelé zväčšenie) na vyššie rozlíšenie DPI.

Akceptované sú štandardné grafické botmapové súbory v formátoch *.JPG, GIF, PNG, PSD, TIF, BMP..


Nevhodné podklady
Nepoužiteľné sú súbory v niektorých Office nástrojov, ako napríklad MS-Word (*.DOC, DOCX..), MS-Excel (*.XLSM XLSX..), PowerPoint a pod..
Malé obrázky a ikony stiahnutí z internetu sú v kvalite a veľkosti, ktorá zväčša nie je použiteľná.
Plnofarebná rastrová tlač CMYK
Plnofarebná rastrová tlač CMYK
Čo ak neviem, či je podklad dobrý ?
Pošlite nám dostupný podklad alebo obrázok, ktorý máte k dispozícii, po vzhliadnutí bude vedieť zhodnotiť jeho použiteľnosť, prípadne rozsah potrebných úprav.
Mám obrázok z internetu. Je použiteľný ?
Pre obrázky je určujúca ich kvalita, veľkosť, rozlíšenie.
Upresnenie parametrov pre podklad na digitálnu tlač:

Optimálna veľkosť bitmapového obrázku 1:1
# Slabšia kvalita: 72 dpi
# Dobrá kvalita: 100-150dpi
# Najlepšia kvalita: 300 dpi

Rozmer (cm) : Veľkosť (pixels)
# 40cm : min 1600 px  (vzorka)
# 30cm : min 1200 px  (vzorka)
# 20cm : min   800 px  (vzorka)
# 10cm : min   400 px  (vzorka)
Odkiaľ mám zobrať podklad ?
Ak sa jedná napríklad o brandové logo, alebo korporátny, či klubový znak, určite je možné ho získať od firemného grafického designéra, alebo na marketingovom oddelení príslušnej spoločnosti.
Niekedy síce vhodné podklady existujú, ale je príliš náročné dostať sa k nim, vypátrať ich držiteľa získať ich v reálnom čase. V takom prípade je potrebné zvážiť a porovnať hodnotu Vašej vynaloženej námahy, s časom a hodnotou našej grafickej práce, ktorú vám ponúkneme za vytvorenie či spracovanie podkladu.


Čo ak nemám vhodné podklady ?
Vieme pravdaže motív či grafický podklad vytvoriť, spracovať, upraviť podklady pre tlač. Rovnako Vám radi spracujeme kompletný grafický dizajn potlače, či návrh motívu pre potlač. Náročnosť a cena spracovania sa odvíja od konkrétnej predstavy, požiadavky, rozsahu, časovej a odbornej náročnosti grafickej práce.

Pre možnosť definovať objem prác (rozsah, termín, cenu) je potrebné poslať dostupný podklad, ktorý máte k dispozícii, resp. popis predstavy, či konkrétnej požiadavky na spracovanie.

Ďalšie články na tému ''


Newsletter : Odber noviniek a akcií
My sme tvoje Tricka.sk a toto je miesto pre tvoje vlastné tričko. Vytričkuj sa!
›› Kontakt
›› O nás
© Tricka.sk je produktom 1996 s.r.o.