Kontakt: 02-43411996Email: tricka@tricka.sk  
Tento web využíva cookies, používaním stránky vyjadrujete súhlas.
Dalšie informácie.
OK
Domov > Blog > Voľba optimálnej tlače na textil

Voľba optimálnej tlače na textil

© Tricka.sk  |  07. august 2013  |  Kategória:  

Výber vhodnej technológie nie je ani tak slobodnou voľbou, ako výsledkom zhodnotenia technických možností a ekonomických priorít.

Pri požiadavke na potlač tričiek a textilu býva častou otázkou voľba technológie. Škála možností je široká, o to dôležitejšia je pre celkový výsledok správny výber.
Určujúce vstupy
Výber sa odvíja od konkrétnych parametrov. Ich dôkladné a komplexné poznanie je kľúčom k správnemu zhodnoteniu situácie, v záujme dosiahnutia dobrého vizuálneho výsledku, efektivity produkcie a teda v konečnom dôsledku optimalizácie ceny a termínu finalizácie.

Upresnime si najdôležitejšie informácie, ktoré nás môžu doviesť k správnemu rozhodnutiu.

Ekonomické parametre
Hoci v prvom štádiu si zadávateľ zväčša rád užíva hojnosť možností, ekonomické hľadisko býva nakoniec takmer vždy definitívnym stanoviskom pri voľbe technológie. Najpodstatnejším faktom je celkový produkčný náklad, čiže počet výtlačkov, ako aj veľkosť a farebnosť potlače. Tieto parametre nám hneď na začiatku vymedzia rozpočtové limity a načrtnú pomer výrobnej ceny a celkovej investície. Priemyselnejšie technológie zahrňujú nákladnejšiu tlačovú prípravu, preto je ich reálna rentabilnosť začína pri desiatkach až stovkách výtlačkov. Grafické a digitálne technológie zasa ponúkajú lepšie možnosti pre nízkonákladové a kusové produkcie.
Menej exaktným, ale o to dôležitejším námetom na zváženie, je životnosť potlače. Kombináciou textilného materiálu a technológie sa definuje odolnosť voči mechanickej manipulácii, alebo chemickému ošetrovaniu.
Textil
Samotný materiál, ktorý sa má potláčať, nám určuje okruh technických možností. Základné rozdelenie zhrňme do kategórií prírodné tkaniny (bavlna) a syntetické vlákna. Toto limituje výber tlačovej farby v zmysle jej chemického zloženia. Pomerové zastúpenia materiálových zložiek je rovnako dôležité, ako následné spracovanie a úprava textilu. Mnohé materiály podliehajú post-produkčnym úpravám, ktoré menia ich primárne vlastnosti. U bavlny môže ísť o predpieranie, česanie, umelé textílie bývaju často impregnované a napúšťané vrstvami určenými k odpudzovaniu vonkajších vplyvov napr. vody či nečistôt. U produktov, ako napríklad dáždniky, nepremokavé šuštiakové odevy, to priamo 'vyplýva z popisu práce'. Vlákno je obalené filmom silikónového, resp. syntetického mikronánosu, plocha je teda zámerne uzatvorená voči ďalším vstupom. V prípade potlače to vedie k izolácii prístupu farbiva k samotnému vláknu, čím sa znižuje priľnavosť. Farbivo môže byť materiálom povrchovo akceptované, no ku zreagovaniu s podkladom nedôjde, čo znižuje odolnosť a životnost potlače.
Priama textilná sieťotlač na tričká
Priama textilná sieťotlač na tričká
Grafika
Ďalšou dôležitou otázkou je motív tlače. Spôsoby reprodukcie grafiky na textil sú veľmi odlišné a každá si pýta inú formu. Plošné metódy ako napríklad vyrezávané nažehlovacie materiály, sú predurčené k realizácii čistých grafických motívov. Naproti tomu plnofarebné fotografie a pestrofarebné obrázky sú vhodným podkladom pre digitálnu tlač, ktorá zvláda neobmedzenú farebnosť s briliantným vykreslením jemných prechodov. Pre individuálny plný nános sólo farieb je sieťotlač vhodná na reprodukciu náročnejšej grafickej predlohy, ale aj relatívne jemnejšie kresby a rastrové motívy.
Predstavme si v stručnosti základné technologické postupy:

Sieťotlač
Priama sieťotlač využíva pretláčanie farby na textil cez sieťovinu. Tá je šablónou, ktorá prepúšťa farebnú masu cez voľné miesta medzi vláknami. Podstatnú časť procesu tvorí príprava šablóny a nastavenie tlačového zariadenia a miešanie priamych farieb. Z toho vyplíva, že sieťotlač je vhodná pre väčšie množstvá.
Pri sieťotlači nanášame každú sólovú farbu samostatne, preto je potrebné definovať fariebnosť grafiky. Pre väčšie množstvo odtieňov, alebo plnofarebnej grafiky (fotografie) je vhodná sútlač (CMYK), čo v praxi znamená 4-farebnú tlač rastrových výťažkov. Pri tlači na farebný textil sa pridáva ďalšia, podkladová biela farba. Rastúcim počtom farieb pravdaže stúpa cena tlače.
Výhodou sieťotlače je predovšetkým dobrá životnosť, ale aj výrazná farebná viskozita, vyplívajúca z relatívne veľkého farebného nánosu.
Viac o sieťotlači
Priama digitálna tlač na tričko
Priama digitálna tlač na tričko
Digitálna tlač
Pre menšie náklady je vhodná digitálna tlač. Technológiou priamej digitálnej tlače na bavlnené tričká je možné potlačiť aj jeden kus plnofarebnou fotografiou. Komplikovanosť a farebnosť v tomto prípade nehrá žiadnu rolu, nakoľko vysoké rozlíšenie zabezpečuje vysokú vizuálnu pestrosť a ostrosť. Digitálna tlač síce nedosahuje životnosť a vyskozitu sieťotlače, no pri ohľaduplnej manipulácii a dodržaní pokynov pre pranie a ošetrovanie textilu je velmi dobrou formou reprodukcie náročnej grafiky.
Viac o digitálne potlači


Flock / Flex
Čisté grafické motívy, napr. logo, text, znak, meno, názov klubu či akcie, nápisy a znaky, sú doménou rezaných nažehlovacích materiálov. Motívy sa zrkadlovo vyrezávajú zo špecialnych nažehlovacích metráží a následne sú na tričko či dres aplikované tepelným tlakovým lisom. Je možné si vybrať z dvoch základných materiálov:
Flock má semišový matný efekt hrubšej vrstvy.
Flex je tenší, s gumovitým charakterom nažehlovačky.
Limity v tomto prípade tvorí hlavne grafická tvarová a farebná náročnosť. Nie je napríklad možné vyrezávať príliš malé detaily či malé texty. Farebnosť tlačeného motívu je vymedzená škálou a dostupnosťou odtienov nažehlovacích materialov. Tieto plošné materiály zabezpečujú dokonalé čisté farebné plochy.
Viac o nažehlovacích materiáloch
Výber z farebnej škály materiálov
Flex na tričku: Vyrezávané znaky a nápisy
Flex na tričku: Vyrezávané znaky a nápisy
Transfer
Samostatnú kategóriu tvorí transférova tlač. Pre niektoré prípady je vhodnejšie, alebo priamo nevyhnutné použit médium, na ktore sa zrealizuje potlač, a až následne sa výtlačok prenesie na produkt. Redukuje sa riziko a množstvo odpadu, napríklad mnoho-farebná náročnejšia potlač drahého, nie celkom dobre potlačiteľného odevu. Navyše, často sa vyskytujú situácie, pri ktorých je motív potlače známy vo chvíli, keď samotný textilny produkt ešte nie je prístupný (napr. nevieme veľkosť, či farbu tričiek športového tímu). resp. ešte nie je dostupný (čakame dovoz). Flexibilita aplikácie nám ponúka možnosť realizovať tlač v predstihu a redukovať následný časový stres.
Viac o transférovej potlači
Flock a flex: vyrezávané nažehlovacie materiály
Flock a flex: vyrezávané nažehlovacie materiály
Voľba optimálnej tlače
Týchto niekoľko vstupných parametrov, tvorí premenné pre pomyselný vzorec, ktorý nás dovedie k požadovanému výsledku: správnej voľbe tlačovej technológie. V praxi sa nezriedka stretávame s laickými požiadavkami na neprimerané kombinácie zadania a požadovanej tlačovej techniky. Výsledkom môže byť nereálna produkčná cena, alebo neuspokojivý výsledok realizácie. Naším poslaním je prevziať na seba zodpovednosť voľby jednotlivých technických špecifikácií s dôrazom na najlepší výsledok produkcie. Odborné polygrafické znalosti, dlhoročná prax s textilnou potlačou, ale aj individuálny prístup ku každej požiadavke, sú spoľahlivou garanciou najlepšieho riešenia pre textilnú potlač.

Ďalšie články na tému ''


Newsletter : Odber noviniek a akcií
My sme tvoje Tricka.sk a toto je miesto pre tvoje vlastné tričko. Vytričkuj sa!
›› Kontakt
›› O nás
© Tricka.sk je produktom 1996 s.r.o.