Kontakt: 02-43411996Email: tricka@tricka.sk  
Tento web využíva cookies, používaním stránky vyjadrujete súhlas.
Dalšie informácie.
OK
Domov > Blog > Vyplazený jazyk Micka Jaggera

Vyplazený jazyk Micka Jaggera

© Matúš Kišša  |  08. september 2014  |  Kategória:  ,  

Tričko v službách najznámejšieho symbolu v histórii rockovej hudby

Pre The Rolling Stones sa ústa s vyplazeným jazykom veľmi rýchlo stali vizuálnou skratkou. Už nie je treba písať názov skupiny, stačí, ak uvidíme dráždivé červené logo, a všetci vieme, o koho ide.
Už niekoľko rokov ich vášeň k tomu, čo robia, privedie späť na najväčšie svetové štadióny. Nehovoríme však o športovcoch, i keď členovia hudobnej skupiny založenej ešte v roku 1962 si pravdepodobne kondíciu dopĺňajú aj v posilňovni. (S výnimkou Keitha Richardsa.)
Tričko Rolling Stones US Tour'78
Tričko Rolling Stones US Tour'78
The Rolling Stones sú aj v súčasnosti na svetovom turné. Toto, v poradí už ich 43. oficiálne, nesie názov 14 on Fire. Tak ako už niekoľko desaťročí pred tým aj teraz pôvodne londýnska skupina ponúka tričká s kultovým vyplazeným jazykom. A tak ako už niekoľko desaťročí aj teraz je tento symbol nejakým spôsobom iný oproti predchádzajúcim koncertným turné.
Tričko Rolling Stones 14 Tour on Fire
Tričko Rolling Stones 14 Tour on Fire
Variácie dizajnu a potlače sa prejavili napríklad v úprave jazyka farbami vlajky krajiny, kde práve páni v rokoch vystupujú. V každej krajine tak fanúšikovia majú možnosť zakúpiť si originálne tričko. Keď zohľadníme oddanosť fanúšikov (zberateľov), ktorí sú ochotní prenasledovať svoje idoly skoro po celom kontinente, tak musíme uznať, že tento ťah manažmentu skupiny je naozaj vydarený.
Rolling Stones Hippie
Rolling Stones Hippie
Kto je ale autorom loga, ktoré neprekvapujúco vyhráva ankety významných hudobných severov a printových magazínov o najkultovejšie logo?



„Chcel som spraviť niečo, čo by odrážalo anti-autoritatívnosť. Nápad s ústami a jazykom prišiel však až potom, ako som prvýkrát stretol Jaggera v kancelárii vydavateľstva. Vošiel som do tej prepychovej drevom obloženej miestnosti a bol tam on. Prvá vec, ktorú som si uvedomil, bola veľkosť jeho úst. Nedalo sa to prehliadnuť,“ spomína grafický dizajnér John Pasche.
Mick Jagger: Rolling Stone stričko
Mick Jagger: Rolling Stone stričko
Pascheho si vyhliadol sám Jagger po tom, čo sa mu znepáčili dizajny od jeho hudobného vydavateľstva. Vtedy 24-ročný absolvent londýnskej Royal College of Art vyhovoril spevákovi nápad s hinduistickou bohyňou Kali, ktorú chcel pôvodne za symbol hudby The Rolling Stones. Koncom 60. a začiatkom 70. rokov bolo všetko indické veľmi populárne. Pasche chcel však prísť s niečím nadčasovým. Navrhol preto symbol vyplazeného jazyka čo najjednoduchšie, aby bol ľahko reprodukovateľný a nestal sa obeťou meniacich sa trendov.
John Lennon v tričku Rolling Stones
John Lennon v tričku Rolling Stones
Logo sa najprv objavilo vo vnútri obalu albumu Sticky Fingers z roku 1971. Obal navrhol Andy Warhol, preto si mnoho ľudí stále mylne myslí, že najznámejší predstaviteľ pop artu je okrem Cambellových polievok tiež autorom vyplazeného jazyka.



Postavičky s The Sims oblečené s dizajnovou potlačou Rolling Stones
Popový idol v tričku The Rolling Stones
Popový idol v tričku The Rolling Stones
Zdroj: theguardian.com

Ďalšie články na tému ''


Newsletter : Odber noviniek a akcií
My sme tvoje Tricka.sk a toto je miesto pre tvoje vlastné tričko. Vytričkuj sa!
›› Kontakt
›› O nás
© Tricka.sk je produktom 1996 s.r.o.