Kontakt: 02-43411996Email: tricka@tricka.sk  
Tento web využíva cookies, používaním stránky vyjadrujete súhlas.
Dalšie informácie.
OK
Domov > Blog > Kto je skutočný korunovaný kráľ rapu?

Kto je skutočný korunovaný kráľ rapu?

© Patrik Ondrejech  |  19. január 2017  |  Kategória:  ,  

Viete kto bol Christopher George Latore Wallace? Podľa tohto mena asi netušíte, jeho umelecký pseudonym je však ľuďom oveľa známejší – Christopher si hovoril Notorious B.I.G a počas 90. rokov minulého storočia sa stal “korunovaným kráľom” hip hopu.

Dizajn albumu Krstný otec slovenského rapového kráľa Rytmusa, sa "trošku " podobá kultovému dizajnu, ktorý predáva obraz amerického kráľa rapu, Notorious B.I.G.
Titul “kráľ” bol potvrdený, až keď sa jeho najikonickejšia fotka, ktorú zhotovil Barron Claiborne, dostala na titulku Rolling Stone. Najzaujímavejší je však dátum zhotovenia. B.I.G sa pred objektív postavil len tri dni pred svojou smrťou v roku 1997. Práve táto fotka sa stala ústredným motívom väčšiny tričiek s jeho podobizňou.

Sám autor fotky uznal, že predtým, než fotografiu zhotovil, vždy Christophera vnímal ako “tučného kráľa hudby na východe”. Pri príprave si pomyslel, že práve kráľovská koruna je to pravé, čo extravagantného muzikanta vystihne najlepšie.
Legendárny portrét Notoriousa B.I.G.
Legendárny portrét Notoriousa B.I.G.
B.I.G okrem svojej fenomenálnej rapovej kariéry zohral významnú úlohu vo vojne Eastside-Westide, teda západ proti východu. Bohužial, práve ona mu bola osudnou. Bol zavraždený streľbou 9. marca 1997 vo svojom vlastnom aute. Krátko po jeho smrti sa začala predávať séria tričiek s potlačou fotografií rapera, ktoré slúžili ako úcta voči legende.

Sieťotlač na tričko s fotografiou rapera


Patrik “Rytmus” Vrbovský je v našich končinách omnoho známejším pojmom. Dôvodom fúzie týchto dvoch umeleckých mien je podobnosť motívov, ktoré používajú na svoju prezentáciu. Práve motív korunky na hlave použil aj “kráľ slovenského rapu, Rytmus. Ten si požičal nápad originálnej fotografie a použil ho na plagáte, na ktorom promuje svoje koncerty. Na tričká a najmä komerčne úspešné potlačené mikiny si zvolil už inú fotografiu, no inšpiráciu od legendárneho afroamerického rappera nemôžeme zaprieť.
Autorom fotografie Patrika Vrbovského je poľské fotoštúdio DREAMSPHOTO, ktorý sa snažili zachytiť najmä písmeno “R” a všetkými rappermi obľúbené zlato. Pravdou teda zostáva, že u nás predáva najmä tvár a meno.
Tričko s potlačou dizajnu The Notorious BIG
Tričko s potlačou dizajnu The Notorious BIG
A ako sa dnes darí tričkám s motívom B.I.G-ho? V roku 2011 pripravila značka SUPREME v spolupráci s BAD BOY Records kolekciu tričiek, ktorej hlavný motív bolo afroamerické dieťa Keithroy Yearwood na rovnakej fotografii, predtým použitej na obale debutového albumu Christophera Wallaceho. Potlač sa stala okamžitým hitom a dizajnové tričká boli vypredané behom pár dní.
Originálny dizajn s korunou pre kráľa rapu: Rytmus(2016) alebo Notorious (1997)?
Originálny dizajn s korunou pre kráľa rapu: Rytmus(2016) alebo Notorious (1997)?
Momentálne sú obľúbené i originálne potlače a dizajny s Vintage motívmi z 90-tych rokov, ktoré vychádzali zarovno s albumami.
Farebná textilná plošná sieťotlač
6-farebná grafická sieťotlač inšpirovaná motívom fotografie Notoriousa BIG

Nezáleží na tom, či si fanúšik rapu, vplyv na urban kultúru týmto umelcom nemôže vziať nikto. Raperské mikiny a tričká sú dnes už neoddelitľnou súčaťou hudobného marketingu. Oblečenie s tématickou potlačou hrdo nosia nielen vyznávači hip-hopu a tvoria tak nezanedbateľnú položku z príjmov hudobníkov.
Rytmus nas obale albumu Krstný otec
Rytmus nas obale albumu Krstný otec
Zdroje:
wikipedia.sk
Complex.com
Highsnobiety.com

Ďalšie články na tému ''


Newsletter : Odber noviniek a akcií
My sme tvoje Tricka.sk a toto je miesto pre tvoje vlastné tričko. Vytričkuj sa!
›› Kontakt
›› O nás
© Tricka.sk je produktom 1996 s.r.o.