Kontakt: 02-43411996Email: tricka@tricka.sk  
Tento web využíva cookies, používaním stránky vyjadrujete súhlas.
Dalšie informácie.
OK
Domov > Blog > Odtlačok prírody a Antonia Gaudího

Odtlačok prírody a Antonia Gaudího

© Thia  |  10. apríl 2015  |  Kategória:  ,   ,  

Tvorba Antonia Gaudího, majstra katalánskeho modernizmu, presahuje hranice umeleckých a štýlových kategórií. Osobitý charakter jeho diela našiel svoju inšpiráciu v prírode a jeho vplyv siaha od architektúrm, cez dizajn až po módu.

Kozmopolitná, nikdy nespiaca, plná života. Barcelona ukrýva v sebe stopy histórie, ale aj najkrajšie exempláre moderného umenia.
Hlavné mesto Katalánska láka mytologickým pôvodom, dlhou históriou, no predovšetkým svojím farebným pokladom v podobe diel Antonia Gaudího. Štýlová kráska na brehoch Stredozemného mora, Barcelona.
Isabel De Pedro - Tričko Sagrada Familia
Isabel De Pedro - Tričko Sagrada Familia
Keď bol Antonio dieťaťom, býval chorý a ostatné deti sa s ním nechceli hrávať. Množstvo času preto trávil sám v prírode. V dospelosti začal do hĺbky študovať organické formy a ich skrytú geometricitu, hľadajúc spôsoby, ako tieto formy preniesť do architektúry.
Najveľkolepejším dielom Antonia Gaudího je chrám Sagrada Familia. Ako architekt jej venoval neuveriteľných 43 rokov svojho života, pracoval na nej až do svojej smrti. Jednou z jeho najinovatívnejších myšlienok bol návrh vysokých veží, ktoré sa s výškou zužovali. Aj tu použil zmes detajlov, ktoré tvoria dekoratívny celok - množstvo okien, špirálovitých tvarov a dekorácií.

Nestáva sa často, aby bolo architektonické dielo inšpiráciou pre svet módy. Vizuálny štýl chrámu, na ktorom začali stavebné pred vyše 130 rokmi, však ešte dnes svojimi prvkami ovplyvnuje textilných dizajnérov. Gaudího ornamentálne prvky tak stále nachádzajú uplatnenie na množstve tričiek a textilných potlačí.
Tričko z kolekcie Hexagonal inšpirovanou Antoniom Gaudím
Tričko z kolekcie Hexagonal inšpirovanou Antoniom Gaudím
Ďalšou nadčasovou stavbou je magická Casa Batlló, kde každý jej kút stojí za zvečnenie. Jej fasáda nemohla byť viac originálna. Je plná fantázie, predstavivosti, nečakaných kriviek a farebných sklíčok. Strecha má tvar dračieho chrbta meniaceho farby z jedného konca na druhý.

Barcelonskou chuťovkou je ale Parc Güell, v ktorom Gaudí každého návštevníka vtiahne do skutočnej rozprávky. Netypické tvary, množstvo farebných kombinácií a výhľad na mesto sú priam neskutočné.
Mozaikové tričko s Gaudího motívom
Mozaikové tričko s Gaudího motívom
Aj takmer deväťdesiat rokov po smrti Antonia môžeme jeho charakteristické motívy a ich reprodukcie nájsť na množstve tričiek.

Najčastejšie sa na nich objavuje bazilika Sagrada Familia. Tú na svojom tričku použila napríklad skupina Hotel New Tokyo, no v rôznych variáciách ju môžeme nájsť na tričkách po celom svete.
Farebnosťou a charakteristickým štýlom pútajú tiež tričká s motívmi Casa Batlló, ktoré predáva priamo oficiálny web múzea. A samozrejme, že čarovný Parc Güell sa nosí tiež.

Nemožno poprieť, že prítomnosť katalánskeho majstra stále veľmi intenzívne cítime dodnes.

Pozrite si niektoré zo zaujímavých potlačí tričiek, ktoré nesú odkaz na Gaudího, no i samotnú hrdú Barcelónu.

Barcelona RUN BCN tričko

Tričko RUN BCN



Sagrada Familia Tričko

Tričko Sagrada Familia
Každý má rád Barcelonu. Úžasné mesto, bohatá história, umenie, skvelé jedlo, dobré počasie, rušný nočný život, pláže, futbal... A čo my ostatný, ktorí žijeme v iných európskych mestách... F*CK U BCN!
Každý má rád Barcelonu. Úžasné mesto, bohatá história, umenie, skvelé jedlo, dobré počasie, rušný nočný život, pláže, futbal... A čo my ostatný, ktorí žijeme v iných európskych mestách... F*CK U BCN!
Zdroje:
hotelnewtokyo.com
artdbarcelona.com
ravenectar.com
casabatllostore.com
gaudishoponline.com
artistictextil.com
flamencoexport.com
isabeldepedro.com
phony-pony.com

Ďalšie články na tému ''


Newsletter : Odber noviniek a akcií
My sme tvoje Tricka.sk a toto je miesto pre tvoje vlastné tričko. Vytričkuj sa!
›› Kontakt
›› O nás
© Tricka.sk je produktom 1996 s.r.o.