Kontakt: 02-43411996Email: tricka@tricka.sk  
Tento web využíva cookies, používaním stránky vyjadrujete súhlas.
Dalšie informácie.
OK
Domov > Blog > Nesprávna potlač na nesprávnom tričku a s tým spojené problémy.

Nesprávna potlač na nesprávnom tričku a s tým spojené problémy.

© Senta  |  18. apríl 2016  |  Kategória:  ,  

V článku nájdete prehľad tých najzaujímavejších prípadov z celého sveta, ktoré poväčšine zabezpečili hlavným aktérom pobyt vo väzení.

Tričká dokážu byť výborným nástrojom pre vyjadrenie myšlienok a životných názorov. Rovnako však ako slová, i neprípustné názory prezentované potlačou vás môžu dostať do poriadnej kaše - a to najmä v krajinách, kde je demokracia ešte len cudzím výrazom.

Egypt

Egyptský študent Mahmous Hussein bol zatknutý po tom, čo si na spomienkovú oslavu tretieho výročia povstania z roku 2011 v Caire obliekol tričko s nápisom „národ bez mučenia“. Oficiálne síce nebol obvinený z trestného činu, no vo väzení napriek tomu strávil 2 roky. Minulý mesiac bol prepustený a cela mu chýbať určite nebude. Egyptské väznice sa s nájomníkmi nemaznajú a pri Mahmousovi si dali obzvlášť záležať na tom, aby pochopil, že slogan „národ bez mučenia“ sa na Egyptské podmienky skrátka nehodí. Amnesty International uvádza, že počas väzby podstúpil „liečbu“ elektro šokmi aplikovanú na tvár, chrbát, ruky či dokonca semenníky.
Vľavo Brat Mahmousa Husseina. Vpravo slogan, ktorý vystihuje incident.
Vľavo Brat Mahmousa Husseina. Vpravo slogan, ktorý vystihuje incident.

Malajzia

Ak sa v najbližšej dobe chystáte do Malajzie, žlté tričká by ste mali z pobaleného kufra čo najskôr povyhadzovať. V tejto krajine je totiž ich nosenie považované za otázku národnej bezpečnosti. Vo februári takto súd rozhodol po tom, čo skupina občanov volala po prehodnotení celoštátneho zákazu. Zákaz sa týka špeciálne tričiek so sloganom Bersih 4. Bersih (v preklade čistý) odkazuje na protestné hnutie za transparentnejšiu vládu, konajúcu sa v hlavnom meste v auguste minulého roka. V tlači a sociálnych médiách sa hovorí dokonca o novom druhu xantofóbie – strachu zo žltej farby


Angola

Problematickým nie je len samotné nosenie nevhodných nápisov. Sledované sú dokonca aj objednávky. Presvedčil sa o tom Nito Alves z Angoly, ktorého obvinili z očierňovania a zatkli v hlavnom meste Angoly - Luande - v roku 2013. Osudnou sa mu stala objednávka 20 kusov tričiek s potlačou „ZeDú, preč nechutný diktátor.“ Dôležitým je v tomto prípade podotknúť, že ZeDú je prezývka dlhoročného angolského prezidenta Josého Eduarda dos Santosa, ktorého tieto originálne kusy oblečenia zjavne príliš nepobavili.
Alves, vtedy 17-ročný, však pravdepodobne nie je typ, čo sa dá len tak zastrašiť. Momentálne je späť vo väzeníkvôli svojmu členstvu v čitateľskom klube, ktorý bol zatknutý pre čítanie z knihy „Od diktátorstva k demokracii“. Autorom je Gene Sharp nominovaný na Nobelovu cenu.
Tričko s potlačou na „na počesť“ prezidenta
Tričko s potlačou na „na počesť“ prezidenta

USA

Žalovať nemusí len štát (inštitúcia) nositeľa trička, ale môže tomu byť pokojne i naopak. A kde inde by sa takýto prípad odohral než v kráľovstve všetkých súdnych jednaní – v USA?
Prípad z Kalifornie je trošku z iného súdka ako tie predošlé. 16-ročná Taylor Victor zažalovala svoju strednú školu. Dôvodom bolo, že jej zakázali nosiť tričko s nápisom „Nikto nevie, že som lesba“. Odvolala sa na prvý dodatok ústavy a samozrejme vyhrala. Škola bola prinútená do svojich zásad pridať pravidlo, že študenti môžu nosiť oblečenie obsahujúce vyjadrenia oslavujúce ich vlastné kultúrne identity alebo identity svojich spolužiakov.
Taylor Victor v tričku, ktoré  zmenilo školský poriadok
Taylor Victor v tričku, ktoré zmenilo školský poriadok
Zdroje:
independent.co.uk
promomarketing.com
yahoo.com

Ďalšie články na tému ''


Newsletter : Odber noviniek a akcií
My sme tvoje Tricka.sk a toto je miesto pre tvoje vlastné tričko. Vytričkuj sa!
›› Kontakt
›› O nás
© Tricka.sk je produktom 1996 s.r.o.