Kontakt: 02-43411996Email: tricka@tricka.sk  
Tento web využíva cookies, používaním stránky vyjadrujete súhlas.
Dalšie informácie.
OK
Domov > Blog > Punk na tričkách II.

Punk na tričkách II.

© Daniel Hevier ml.  |  04. január 2018  |  Kategória:  ,  

Punková explózia v druhej polovici sedemdesiatych rokov, The Ramones, The Clash, New York Dolls, UK Subs, Patti Smith, MC5, Dictators..

Punk sa stal kultúrnym fenoménom dvadsiateho storočia. Ovládol sedemdesiate roky a vyzerať a obliekať sa v punkovom duchu chcel každý. V druhej časti si pozrieme britské a americké kapely, ktorých motívy na tričkách sú dodnes ikonické.
Podobný boj ako medzi fanúšikmi The Beatles a The Rolling Stones prebiehal aj v táboroch priaznivcov Sex Pistols a The Clash. Nihilizmus Johnny Loydona alias Rottena narážal na ľavicový aktivizmus Joe Strummera. The Clash patria k najvýznamnejším rockovým kapelám v dejinách populárnej hudby a ich odkaz dodnes pretrváva. Hoci spevák a líder formácie, Joe Strummer obľuboval viac košele, na odbyt šli tričká s motívom červenej hviezdy, ktorá mala vyjadriť ľavicové zmýšľanie hudobníkov, ktorí podporovali revolučné myšlienky a rôzne komunistické a ľavicové frakcie.
Detské tričko s potlačou RAMONES
Detské tričko s potlačou RAMONES
Punková explózia v druhej polovici sedemdesiatych rokov stvorila stovky kapiel, časť z nich tvorí dodnes a treba podotknúť, že merchandising tvorí významnú zložku ich zárobkov. Predovšetkým po tričkách je na koncertných turné väčší dopyt než po albumoch. Obľúbené sú kapely ako UK Subs, Sham 69, The Damned (a ich slávny a kontroverzný šľahačkový motív).
Tričko The Clash
Tričko The Clash
Netreba zabúdať ani na americkú scénu, ktorá výrazne ovplyvnila tú britskú. Spomenúť treba proto punkové skupiny profilujúce zvuk, prejav a formu britského punku. Ich svätostánkom bol newyorský klub CBGB, kde začínali také pojmy ako Patti Smith, Lou Reed, Velvet Underground, MC5 či Dictators. Dnes už toto legendárne miesto neexistuje, zatvorili ho, ale stala sa z neho kultová značka, ktorá sa prezentuje aj na tričkách.
Tričko New York Dolls
Tričko New York Dolls
Proto punkoví hudobníci mali odlišnejší imidž než britskí pankáči. New York Dolls sa prezentovali v transexuálnom kontexte. Na javisko chodili v ženských šatách s namaľovanými nechtami, make-upom burcovali prudérnych Američanov a získavali pozornosť homosexuálnej komunity a ľuďmi s otvorenejšími názormi.
Punkové tričko RAMONES
Punkové tričko RAMONES
Omnoho temnejšiu povesť mali Velvet Underground, ktorým obal ich debutového albumu The Velvet Underground & Nico spravil ich duchovný guru, tvorca pop-artu Andy Warhol. Tričko s týmto motívom je dodnes obľúbené. Aj samotný Lou Reed, ktorý sa po rozpade kapely vydal na sólovú dráhu sa stal motívom
Tričko PUNK
Tričko PUNK
Netreba zabúdať ani na The Ramones, priamočiarejšiu odozvu upadajúcej éry hippies. Ich imidž bol rovnako úderný ako ich úderná a melodická tvorba. Čierne kožené bundy, plátené tenisky, obtiahnuté tričká a úzke džínsy. Logo The Ramones patrilo k najpredávanejším hudobným artiklom v dejinách rock and rollu.
Zdroje:
pinterest.com

Ďalšie články na tému ''


Newsletter : Odber noviniek a akcií
My sme tvoje Tricka.sk a toto je miesto pre tvoje vlastné tričko. Vytričkuj sa!
›› Kontakt
›› O nás
© Tricka.sk je produktom 1996 s.r.o.