Kontakt: 02-43411996Email: tricka@tricka.sk  
Tento web využíva cookies, používaním stránky vyjadrujete súhlas.
Dalšie informácie.
OK
Domov > Blog > Hipisácke tričká

Hipisácke tričká

© Monalis  |  09. október 2015  |  Kategória:  ,  

Svetoznámy symbol mieru vznikol v roku 1958 vo Veľkej Británii v dielni grafika Geralda Herberta Holtoma a pôvodne mal vyjadrovať jadrové odzbrojenie, využívajúc signalizačný jazyk námorníkov Semafor.

Fenomén hippies je úzko prepojený s kultúrou, módou aj biznisom.
Mier, láska, deti kvetov... Symboly a frázy hnutia hippies prežívajú dodnes, ako vyjadrenie postoja k slobode, vojne a ľudským právam. Čo všetko spája hudbu a hippies a tričká? Ako si môžete hippie tričko vytvoriť aj u vás doma? Aká je história a súčasnosť hippie tričiek? Nielen na tieto otázky sa spolu pokúsime nájsť odpoveď.

Hnutie Hippies a hudba
Hippies majú svoje počiatky v USA 60.rokov a preslávili sa vďaka sexuálnej revolúcii, užívaniu drog s halucinogénnymi účinkami a spôsobu života odmietajúcemu sociálne konvencie.

Najväčšiu slávu zažili počas hudobných udalostí ako bolo Leto lásky 1967 v San Fransiscu a hlavne Woodstock: Tri dni mieru a lásky v auguste 1969. Hudobne sa hippies pohybovali predovšetkým v žánri psychedelického rocku a jeho hypnotickým tónom. K popredným menám tohto hudobného štýlu patria Pink Floyd, The Doors, The Jimi Hendrix Experience, Grateful Dead, Jefferson Airplane a čiastočne aj Beatles a Rolling Stones.
Prezidentova dcéra Malia Obama v tričku so znakom mieru a hippies na G8 summite v Ríme, 8. júla 2009.
Prezidentova dcéra Malia Obama v tričku so znakom mieru a hippies na G8 summite v Ríme, 8. júla 2009.
Hippies a móda
Prostredníctvom módy hippies vyjadrujú svoj postoj, pričom ich vkus sa často inšpiroval pôvodnými kultúrami. Hippie štýl sa spája s dlhými vlasmi, bradami, minimom makeupu a sandálami či bosými chodidlami. Hippies sú známi aj tým, že uprednostňovali prírodné materiály ako bavlna a konope a mnoho zo svojho oblečenia si buď ušili sami, alebo si to kúpili na blšom trhu či z druhej ruky. Hippie tričká boli vždy skôr dlhšie a voľnejšieho strihu, väčšinou v krémových farbách a v doprovode bižutérie a viest či mikín z kontrastných tmavých odtieňov a bez kapucní.

Hoci technika batikovania existovala už predtým, práve éra hippies ju spravila celosvetovo populárnou s využitím na tričkách a v kombinácií s potlačou.
Z dizajnérskej dielňe Peace Love World
Z dizajnérskej dielňe Peace Love World
Batikované tričká
Batikovanie bolo pre hippies spôsobom vyjadrenia svojho voľného ducha a odporu ku konvenciám. Jeho hlavným priekopníkom bol Don Price, marketingový odborník spoločnosti Hellmann´s Mayonaise, ktorý túto techniku predstavoval od dverí k dverám v Greenwich Village. Zapáčila sa umelcom Willovi a Eileen Richardsonom, vytvorili na základe techniky prvé návrhy tričiek a tie potom Price predstavil módnym návrhárom. Jeden z nich menom Halston ich využil vo svojej kolekcii a batikované tričko si hneď získalo pozornosť sveta aj umelcov, napríklad spevákov Janis Joplin a Jimiho Hendrixa.
1976: Hipisáci Linda a Paul Mac Cartney a David Gilmour (Pink Floyd)
1976: Hipisáci Linda a Paul Mac Cartney a David Gilmour (Pink Floyd)
Ako si vytvoriť vlastné hippies tričko
Vytvoriť si pritom batikované tričko nie je až tak ťažké a pokojne sa o to môžete pokúsiť doma aj vy, pokiaľ chcete mať v šatníku niečo skutočne jedinečné a originálne. Najprv potrebujete bežné biele tričko, na ktorom vytvoríte viacero zviazaných uzlíkov zviazaných gumou. Potom ho vložíte do nádoby s farbou podľa vlastného výberu. Aby farba do trička dobre vsiakla, je potrebné nechať ho namočené vo farbe aspoň na hodinku. Následne nechajte tričko sušiť, až kým sa úplne nevysuší. Rozviažte pôvodné uzlíky, do nádoby, kde je stále pôvodná farba vlejte inú farbu a poriadne všetko zamiešajte. Neskôr vložte tričko do farby a opäť ho tam nechajte aspoň na hodinu. Vystreté nechajte sušiť a pred prvým použitím trička ho ešte raz preventívne operte, aby nebolo príliš stuhnuté.

Keď je tričko farebné a usušené, môžete na naň priložiť kartónovú šablónu, do ktorej nastriekate bielidlo v spreji. Prípadne si symbol zhotovte za pomoci taniera a nožničiek. Priložte tanier na tričko, obkreslite ho a potom do kruhu nakreslite zvyšnú časť symbolu. Nepotrebné časti stačí vystrihnúť a voila, máte autentické a originálne tričko so symbolom mieru.
Symboly použité pre znak mieru a hippies
Symboly použité pre znak mieru a hippies
Symbol mieru a jeho obraz na tričkách
Svetoznámy symbol mieru vznikol v roku 1958 vo Veľkej Británii v dielni grafika Geralda Herberta Holtoma. Pôvodne mal vyjadrovať jadrové odzbrojenie, využívajúc signalizačný jazyk námorníkov Semafor. Zaujímavosťou je, že neskôr sa snažil presadiť, aby sa symbol používal hore nohami a pôsobil tak pozitívnejšie, ako skutočný symbol mieru a radosti zo života. V tom čase si však už jeho pôvodný výtvor získal takú popularitu, že sa mu to nepodarilo presadiť.
Čoskoro sa začal symbol objavovať v mnohých farebných odtieňoch aj na tričkách, kde sa opäť prepojila aj móda s hudbou, keďže často figuroval v spojení s názvom piesne Johna Lennona, Imagine.
Ukážka štýlu Hippy collection 2008
Ukážka štýlu Hippy collection 2008
Hippie tričká dnes
V súčasnosti sa hippie móda opäť dostáva ku slovu a to hlavne v dámskych kolekciách, označovaných ako hippie chic alebo boho chic. K jej prvým presadzovateľom patrila návrhárska spoločnosť Emilio Pucci. V znamení módy hippie, prírodných materiálov a inšpirácii pôvodných kultúr sa niesla ak kolekcia značky Gucci, organizovaná pri príležitosti 70.narodenín módneho domu počas Týždňa módy v Ríme roku 2008. Jarnú kolekciu 2008 hippie chic móde venovalo tiež duo Dolce & Gabbana a objavuje sa a v kolekciách značiek Zara, H&M, Forever 21, Mango a ďalších.

Dnes patrí k významným spoločnostiam využívajúcich na svojich tričkách symboliku lásky a mieru a posolstva hippies napríklad firma Peace Love World americkej návrhárky s kubánskymi koreňmi Aliny Villasante. Tričká tejto dizajnérky mávajú vo väčšine prípadov na potlači srdce a nápis Love, ktorý často kombinuje symbol mieru s podtitulom Peace. Jej prácu spopularizovali aj hudobné hviezdy Britney Spears, Jennifer Lopez či Pharell Wiliams.
Taliansky návrhár Emilio Pucci sa inšpiroval módou hippies. V roku 1850 založil rovnomennú módnu spoločnosť, ktorá sa do popredia dostala najmä vďaka farebným látkam a pestrým, abstraktným, geometrickým vzorom, ktoré sa vďaka ich návrhárom začali volať Pu
Taliansky návrhár Emilio Pucci sa inšpiroval módou hippies. V roku 1850 založil rovnomennú módnu spoločnosť, ktorá sa do popredia dostala najmä vďaka farebným látkam a pestrým, abstraktným, geometrickým vzorom, ktoré sa vďaka ich návrhárom začali volať Pu
Zdroje
iml.jou.ufl.edu
eximbanker.com
www.ehow.com
belleza.uncomo.com
es.wikihow.com
thenuclearworld.org
www.elnuevoherald.com
1960sfashionstyle.com

Ďalšie články na tému ''


Newsletter : Odber noviniek a akcií
My sme tvoje Tricka.sk a toto je miesto pre tvoje vlastné tričko. Vytričkuj sa!
›› Kontakt
›› O nás
© Tricka.sk je produktom 1996 s.r.o.