Kontakt: 02-43411996Email: tricka@tricka.sk  
Tento web využíva cookies, používaním stránky vyjadrujete súhlas.
Dalšie informácie.
OK
Domov > Blog > Chrobáci vo výskoku

Chrobáci vo výskoku

© Matúš Kišša  |  23. február 2015  |  Kategória:  ,   ,  

Slovenský fotograf, ktorý fotil celebrity, dal do výskoku aj The Beatles

Ringo Starr, Paul McCartney, John Lennon, George Harrison – každý, aspoň trocha hudobne rozhľadený človek vie, pod akým spoločným menom pôsobila táto štvorica. Poznáte však meno Slováka, ktorý prinútil skákať slávnych Liverpoolčanov z plota?
Ak hádate Deža Hoffmana, autora jednych z najslávnejších fotografií, ktoré už mnoho rokov aj na tričkách oblietavajú celý svet, hádate správne.





Tento vyštudovaný typograf, nedoštudovaný žurnalista v roku 1934 opustil Československo, aby začal stážovať v parížskej pobočke Filmovej spoločnosti 20th Century Fox. Potom sa ako filmár a až postupne ako fotograf objavoval na vojnových frontoch po celej Európe. Po druhej svetovej vojne sa jeho domovom stal Londýn.
Originálna fotografia The Beatles od Deža Hoffmanna
Originálna fotografia The Beatles od Deža Hoffmanna
V 50. rokoch bol Hoffman už uznávaným fotožurnalistom a fotografom slávnych ľudí – predovšetkým hudobníkov. Spolupracoval napríklad aj s týždenníkom Record Mirror. Práve jeho vedenie ho vyslalo v roku 1962 do Liverpoolu, aby fotograficky zachytil hudobníkov zo sľubnej skupiny The Beatles. Hoffman rýchlo pochopil, že štylizované pózy a umelé ateliérové svetlá týmto živelným mladíkom vôbec nesvedčia. Vybrali sa teda spoločne do parku Allerton Golf Course. Rodák z Banskej Štiavnice, známy svojou otvorenosťou a srdečnosťou, štvoricu zaznamenával skôr ako ich kamarát, ktorý mal práve v tej chvíli po ruke fotoaparát. Práve vďaka neviazanej nálade sa zrodila tiež myšlienka o skákaní z neďalekého starého kamenného plota. O tomto návrhu nikto ani nediskutoval – liezlo sa hneď hore.
The Beatles v parku v Liverpoole od fotografa Deža Hoffmanna.
The Beatles v parku v Liverpoole od fotografa Deža Hoffmanna.
Ležiac v tráve odpočítaval Hoffman čas do skoku a využil tak dnes už populárny spôsob zachytenia skupinky ľudí ešte „v lete“. Fotografie, z ktorých každá zľudovela pod jednoduchým názvom „Skok“ sa v tomto prípade stali ikonickými. Ich objavenie sa na tričkách bolo teda nevyhnutné.
Slovenský fotograf Dezider Hoffmann
Slovenský fotograf Dezider Hoffmann
Po úspechu nekonvenčnej fotografie nekonvenčnej hudobnej skupiny, no hlavne vďaka obojstranným sympatiám, sa Hoffman stal dvorným fotografom The Beatles. Kamarátsko-otcovský vzťah, z ktorého pramenila vzájomná dôvera, spôsobil, že Hoffman s „fab four“ strávil všetky vrcholy ich kariéry, ako aj ich nevyhnutný rozpad.
Tričko s potlačou Beatles
Tričko s potlačou Beatles
Mimochodom, krátko po hravej foto session sa chrobáci a Dezo, ako ho oslovovali okrem iných aj Frank Sinatra, Mick Jagger či Marilyn Monroe, vybrali do iného parku. Nový skok zaznamenaný v Sefton Parku, ktorý sa tiež nachádza v rodisku The Beatles, sa objavil na obale singla Twist and Shout.




Zdroje:

forumstarejstiavnice.sk

zilina.sme.sk

www.fabfourstore.com

www.slovenskezahranicie.sk

www.teraz.sk

www.wornby.co.uk


Ďalšie články na tému ''


Newsletter : Odber noviniek a akcií
My sme tvoje Tricka.sk a toto je miesto pre tvoje vlastné tričko. Vytričkuj sa!
›› Kontakt
›› O nás
© Tricka.sk je produktom 1996 s.r.o.