Kontakt: 02-43411996Email: tricka@tricka.sk  
Tento web využíva cookies, používaním stránky vyjadrujete súhlas.
Dalšie informácie.
OK
Domov > Blog > Z vesmíru do Disneylandu.

Z vesmíru do Disneylandu.

© Matúš Kišša  |  18. november 2014  |  Kategória:  ,  

Joy Division a ich Unknown pleasures.

Stále viac ľudí si na seba oblieka tričko s jednoduchým čierno-bielym motívom. Niektorí možno ani netušia, že harmonické biele línie pochádzajú z obalu albumu skupiny, ktorá existovala sotva štyri roky, no podnes sa k jej zvuku hlásia hudobníci ako Thom Yorke či Bono Vox.
Na jar roku 1979 štvorica nepokojných mladých Angličanov nahrala svoju prvú dlhohrajúcu platňu. Boli síce inšpirovaní práve vrcholiacim punkom, no ich výrazom sa stala melanchólia a tanečná klaustrofóbia. Zvuk a prejav skupiny Joy Division bol unikátny.


Tričko Joy Division
Tričko Joy Division
Debutový album dostal meno Unknown Pleasures, čiže nepoznané potešenia. Jeho obal navrhol Peter Saville, dnes už žijúca legenda v oblasti grafického dizajnu nielen v Británii. Pôvodnú grafiku však nevytvoril človek, ale prístroj zaznamenávajúci nepretržitý signál z vesmíru.
Tričko s potlačou Unknown Pleasures
Tričko s potlačou Unknown Pleasures
Stephen Morris, bubeník Joy Division, našiel v encyklopédii astronómie obrázok nazvaný „100 postupných pulzov z pulzaru CP 1919“. Bol to vôbec prvý záznam pulzarov (rotujúcich neutrónových hviezd) pomocou rádiových vĺn. Saville invertoval farby – z bieleho podkladu s čiernymi linkami sa stal čierny podklad s bielymi líniami, znázorňujúcimi pohyb neznámej hviezdy z ďalekého vesmíru.


Data Visualization Reinterpreted by VISUALIZED from VISUALIZED on Vimeo.



Nie je to len tajomnosť doteraz nepoznaného, čo predstavujú navrstvené línie... Poslucháč, ktorý nepozná pozadie vzniku obalu, si nepokojné línie bude skôr spájať so silou stupňovania gitarovej hudby a prejavu speváka Iana Curtisa. Hĺbavé existenciálne texty a výrazný barytónový hlas Iana Curtisa sú dominantou Joy Division.
Diagram sa prvýkrát objavil v januári 1971 vo vydaní magazínu Scientific American, a je pripočítaný k Jerrymu Ostrikerovi.
Diagram sa prvýkrát objavil v januári 1971 vo vydaní magazínu Scientific American, a je pripočítaný k Jerrymu Ostrikerovi.
Motív označovaný za post-punkový ekvivalent vyplazeného jazyka Rolling Stones sa v 21. storočí, možno aj zásluhou biografického filmu Control, nadobro „vynoril“ z tzv. undergroundu smerujúc na módne móla, do obchodných domov, tržníc a na chvíľu dokonca aj do sveta Walta Disneyho.
Bizarné spojenie Mickeyho Mousea a grafického znázornenia frekvencie signálu z vesmíru bolo pred dvomi rokmi ponúkané ako potlač na tričku na oficiálnej stránke Disneylandu. Bola to nevedomosť ľudí z „najšťastnejšieho miesta na Zemi“, ktorí predávali tričko inšpirované obalom albumu skupiny, ktorej spevák spáchal samovraždu? Waves Mickey Mouse Tee, ako v Disney nazvali tričko, bolo stiahnuté z ponuky hneď nasledujúci deň. Na eBay sa krátko na to predávalo niekoľko exemplárov za 300 dolárov.
Magnetofónová kazeta Unknown Pleasures
Magnetofónová kazeta Unknown Pleasures
Pôvodný význam tajomných liniek z obalu albumu skupiny, ktorá na svojich koncertoch nikdy nepredávala tričká, bol týmto definitívne sprznený.
Tričko s potlačou grafického motívu Unknown Pleasures na Disney eshope
Tričko s potlačou grafického motívu Unknown Pleasures na Disney eshope
Saville to ale tak dramaticky nevidí. Angličan hovorí, že výsek z nepretržitého signálu pulzaru ponúka nekonečné množstvo interpretácií – od hlboko vážnych, cez patetické až po vcelku zábavné. Motív sa stal podľa neho šablónou, s ktorou si ľudia robia presne to, čo sa im páči (a čo reprezentuje aj ich osobnosť).


Vytvor si vlastné tričko Joy Division

Vytvor si vlastné tričko s potlačou Joy Division

Tetovanie motívom Unknown Pleasures
Tetovanie motívom Unknown Pleasures
Zdroje:
adamcap.com
sites.tufts.edu
www.tate.org.uk

Ďalšie články na tému ''


Newsletter : Odber noviniek a akcií
My sme tvoje Tricka.sk a toto je miesto pre tvoje vlastné tričko. Vytričkuj sa!
›› Kontakt
›› O nás
© Tricka.sk je produktom 1996 s.r.o.