Kontakt: 02-43411996Email: tricka@tricka.sk  
Tento web využíva cookies, používaním stránky vyjadrujete súhlas.
Dalšie informácie.
OK
Domov > Blog > Príbeh námorníckeho trička

Príbeh námorníckeho trička

© Valér Bratislav  |  04. jún 2014  |  Kategória:  ,   ,  

Kde sa vzalo legendárne prúžkované námornícke tričko ?

Obľúbené pruhované námornícke tričko je 160 rokov starý módny artikel. Jeho pôvod a história však siahajú ešte ďalej.
Pásikavé tričká ako identifikačný prvok začali nosiť bretaňský námorný obchodníci z historickej provincie v západnom Francúzsku. Neskôr tento prvok prevzalo francúzske námorníctvo, prvý krát bolo masovo vyrobené v roku 1820 za účelom zvýšenia bezpečnosti francúzskych námorníkov, pre prípad lepšieho hľadania v morských vlnách, keby sa dostali cez palubu. Dodnes sa preto označuje najmä výrazom Bretan Tee.
Andy Warhol v námorníckom tričku
Andy Warhol v námorníckom tričku
Pôvodná podoba niesla 21 pruhov, každý predstavoval jedno veľké Napoleónove víťazstvo. Vo forme blízkej dnešnému námorníckemu tričku ho vo francúzsku zákonom stanovili ako rovnošatu námorníctva a stal sa tak jednoznačným rozlišovacím prvkom. Od roku 1840 sa stal oficiálnou súčasťou anglickej námorníckej uniformy.




Módna ikona v námorníckom tričku

Civilnú cestu mimo námornej posádky zahájila roku 1846 britská kráľovná Viktória, keď obliekla námornícku rovnošatu svojmu štvorročnému synovi Albertovi Edwardovi ako akt podpory stavovskej hrdosti pri plavbe na kráľovskej jachte. Pásiky sa razom stali trendom a rodičia začali obliekať nielen svoje deti.
Brigitte Bardot v kultovom námorníckom tričku
Brigitte Bardot v kultovom námorníckom tričku
V roku 1917 módna sa návrhárka Coco Chanel po návšteve francúzskeho pobrežia inšpirovala a o krátky čas predstavila novú módnu vlnu svojou námorníckou kolekciou. Kontroverzná myšlienka povýšiť (ponížiť?) oficiálnu uniformu na módny štýl pre verejnosť zožala veľký úspech a posadnutosť námorníckou módou sa od dvadsiatych a tridsiatych rokoch 20. storočia stala od symbolom protiburžoáznych postojov mládeže postupne bežnou módou pre voľný čas. Použitie tradičného pracovného robotníckeho odevu ako prvok dámskej módy nieslo v sebe prejav rebelstva a pocitu slobody.



Kurt Cobain v námorníckom tričku

Kurt Cobain v námorníckom tričku



U nás užívame výraz "ruské námornícke tričko", hoci ruské námorníctvo si ho osvojilo až začiatkom devätnásteho storočia a hrdo ho používali aj ruské pobrežné hliadky v druhej svetovej vojne. Námornícke tričko zažilo neskôr mnohé ďalšie trendové znovuzrodenia pod rukou veľkých dizajnérskych mien. Radi sa v ňom pred fotografmi a kamerami pretŕčali ikony ako Marilyn Monroe, Pablo Picasso, Brigitte Bardot, Andyho Warhol, Jean-Paul Gaultier, Audrey Hepburn... Dnes je synonymom pre elegantný parížsky štýl a nájdme ho v kolekciách vychytených módnych domoch, ako Balmain, Gucci, Givenchy a Jean Paul Gaultier. Jedným z vrcholných úspechov zažilo tričko v hlavných úlohách Hollywoodskeho trháku The Wild One (1953). Lee Marvin ako drsný sok Marlona Brandona pôsobí v pruhovanom tričku ešte nebezpečnejšie a surovejšie.






V roku 1955 obliekol námornícke tričko aj James Dean vo filme rebel.



Námornícke tričko a Marilyn Monroe
Námornícke tričko a Marilyn Monroe
Dlhá púť trička s modrými morskými vlnami sa nesie naprieč celým dvadsiatym storočím a podľa všetkého je ešte stále v dobrej kondícii



Námornícke tričko už nájdete aj na namornicke.tricka.sk



Zdroj:

taylorstitch.com

wikifashion.com

neverunderdressed.com

sme.sk
Pablo Picasso - Námornícke tričko
Pablo Picasso - Námornícke tričko

Ďalšie články na tému ''


Newsletter : Odber noviniek a akcií
My sme tvoje Tricka.sk a toto je miesto pre tvoje vlastné tričko. Vytričkuj sa!
›› Kontakt
›› O nás
© Tricka.sk je produktom 1996 s.r.o.