Kontakt: 02-43411996Email: tricka@tricka.sk  
Tento web využíva cookies, používaním stránky vyjadrujete súhlas.
Dalšie informácie.
OK
Domov > Blog > Punk na tričkách

Punk na tričkách

© Daniel Hevier ml.  |  17. marec 2017  |  Kategória:  ,  

Sex Pistols, Malcolm McLaren a Vivienne Westwood..

Punk rock so sebou priniesol úplne nový pohľad na svet. Namiesto ideálov svetlých zajtrajškov hippies zniesol na mladých ponurú depresiu bez žiadnej budúcnosti. Stal sa životným štýlom, ktorého názory sa premietli do hudby a módy, a to predovšetkým prostredníctvom novej kategórie dizajnových tričiek s rebelskou potlačou.
Módnu vlnu odštartovali dvaja šikovní obchodníci: Malcolm McLaren, manažér skupín New York Dolls a Sex Pistols, a módna návrhárka Vivienne Westwood. Malcolm prišiel do Londýna s povesťou provokatéra a manipulátora. Vedel spraviť škandál aj zohnať vhodných ľudí na jeho zrealizovanie. Obchodnou partnerkou sa mu stala Vivien a spoločne otvorili butik SEX na rohu King Road v štvrti Chelsea, kde sa stretávali lúzri, kriminálnici i mladí ľudia deprimovaní z lesku post hippies generácie

Malcolm prišiel do Londýna s povesťou provokatéra a manipulátora. Vedel spraviť škandál aj zohnať vhodných ľudí na jeho zrealizovanie. Obchodnou partnerkou sa mu stala Vivien a spoločne otvorili butik SEX na rohu King Road v štvrti Chelsea, kde sa stretávali lúzri, kriminálnici i mladí ľudia deprimovaní z lesku post hippies generácie.
Malcolm McLaren pred obchodom SEX, fotografia z roku 1971
Malcolm McLaren pred obchodom SEX, fotografia z roku 1971
Jedným z nich bol John Lydon, ktorý prijal prezývku Rotten a založil so svojimi priateľmi skupinu Sex Pistols. V obchode sa predávalo rôzne bizarné oblečenie z materiálov ako latex či koža. Leto lásky skončilo a pestrofarebné psychedelické kúsky už nikoho nezaujímalo. Svet sa zahalil do čiernej farby.

Móda sa prestala obracať k pohodlným a voľným látkam, ale k úzkemu, tesnému oblečeniu. Tričká sa stali akýmsi odkazovačom pre ostatných: "Tu som, prečítajte si, čo si myslím o vašom svete!" Na odbyt šli tričká s rôznymi motívmi, väčšinou sexuálnymi.
Malcolm McLaren pred obchodom SEX, fotografia z roku 1971
Malcolm McLaren pred obchodom SEX, fotografia z roku 1971
Nešlo pritom o sériovú výrobu, ale tu niekde začal vo svete fungovať princíp D.I.Y - Do It Yourself - Urob si sám. Všetko zdobil originálny dizajn, žiadna manufaktúra, niekedy na spôsob surrealistickej koláže, vytvorený z lacných materiálov. Punk rockoví hudobníci radi nosili krátke, obtiahnuté tričká, často s provokatívnymi symbolmi odkazujúc na totalitné ideológie. Obľúbenou medzi pankáčmi bola svastika. Viviene Westwood spravila tričko, kde spojila tento motív so sloganom Destroy. Znie to neuveriteľne, ale dnes je toto roztrhané tričko zberateľskou relikviou a predáva sa za horibilných 1 500 libier.

Tričko pod názvom Cowboys z roku 1976, autor: Vivienne Westwood
Tričko pod názvom Cowboys z roku 1976, autor: Vivienne Westwood
Komunistické symboly najviac provokovalo americké mainstremové obyvateľstvo, ktoré sa tak rado zúčastňovalo honu na komunistov. Kapelu New York Dolls počas ich turné v konzervatívnom Texase a okolitých štátov skoro zlynčovali, Sex Pistols dopadli podobne. Punk jednoducho provokoval na všetky strany. Pankáčov iritovali nielen politici, ale aj pop kultúra, hipisáci a kolegovia z veľkých rockových kapiel.

Ďalší skvost z dielne V. Westwood, ktorý nosili hudobníci zo Sex Pistols, Paul Cook a Steve Jones. Tento nápad neskôr inšpiroval vtipné kuchárske zástery
Ďalší skvost z dielne V. Westwood, ktorý nosili hudobníci zo Sex Pistols, Paul Cook a Steve Jones. Tento nápad neskôr inšpiroval vtipné kuchárske zástery
Ikonickým sa stalo tričko I hate Pink Floyd, ktoré nosil spevák Johnny Rotten a bubeník Paul Cook. S rovnakou húževnatosťou brojili pankáči proti konzervatívnemu politickému systému vo Veľkej Británii.
Originál potlač na tričko z roku 1976 (autor: Vivienne Westwood)
Kým nosenie svastiky malo za cieľ poburovať, symbolika kosáka a kladiva vyjadrovala príklon k ľavicovému zmýšľaniu časti punk rockovej subkultúry.
Originál potlač na tričko z roku 1976 (autor: Vivienne Westwood) Kým nosenie svastiky malo za cieľ poburovať, symbolika kosáka a kladiva vyjadrovala príklon k ľavicovému zmýšľaniu časti punk rockovej subkultúry.
Tieto tričká boli vo svojej dobe nosené predovšetkým punkovými hudobníkmi a ich fanúšikmi. Až niekedy v polovici osemdesiatych rokov sa začali postupne dostávať aj do mainstremovej módy a začali ich nosiť ďalší muzikanti z ostatných žánrov. Z punkovej módy sa stal biznis a mnohé punk rockové kapely začali ťažiť zo svojho loga a merchendisingu. O tom si však povieme nabudúce.

Zdroje:
punkmuseum.it
voxfeminae.net
wikipedia.org

Ďalšie články na tému ''


Newsletter : Odber noviniek a akcií
My sme tvoje Tricka.sk a toto je miesto pre tvoje vlastné tričko. Vytričkuj sa!
›› Kontakt
›› O nás
© Tricka.sk je produktom 1996 s.r.o.