Kontakt: 02-43411996Email: tricka@tricka.sk  
Tento web využíva cookies, používaním stránky vyjadrujete súhlas.
Dalšie informácie.
OK
Domov > Blog > Remain or Leave? Brexit a tričká v službách politického marketingu. James Bond, Hermiona a ďalší..

Remain or Leave? Brexit a tričká v službách politického marketingu. James Bond, Hermiona a ďalší..

© Senta  |  18. júl 2016  |  Kategória:  ,  

Horúca téma brexitu žila počas britského referenda aj na tričkách. Pozri si kolekciu fotografií, ako tričká na oboch stranách zabojovali angažovaným dizajnom.

Ako ovplyvní júnové referendum o vystúpení Británie z Európskej únie svet ekonomiky zatiaľ nie je úplne známe. Pre svet dizajnu a tričiek to však znamená ďalšiu príležitosť k výrobe aktuálnych tematických potlačí.
Cesta referenda na tričká začala už nejaký čas pred samotným hlasovaním.
Nigel Farage: I VOTE LEAVE
Nigel Farage: I VOTE LEAVE
Nemecký umelec a fotograf Wolfgang Tillmans, ktorý žil dlho v Británii, zaplnil svoj Instagram anti-Brexit príspevkami. K téme odchodu Británie z EÚ vytváral už pár týždňov pred referendom rôzne plagáty európskej jednoty. Verejnej pozornosti sa im však dostalo až vo chvíli, kedy sa medzi jeho postami na sociálnej sieti objavil Daniel Craig v tričku s potlačou jedného z Tillmanových plagátov. Stálo na ňom: „Žiadny človek nie je ostrov. Žiadna krajina sama...Voľ Ostať 23ho júna.“ Fotka Jamesa Bonda s týmto odkazom sa stala okamžite virálom.

Tillman na svojom profile propagoval, medzi iným, aj plagát od britského kolegu Michaela Craiga-Martina a nabádal ľudí, aby si ho neváhali vytlačiť či dať na tričko.
Ten bol ale len jedným z mnohých britských umelcov, ktorí vytvorili k téme aniti-Brexit vizuálne práce. Učinili tak napr. Tracey Emin, Anish Kapoor, Damien Hirst, Ewan Mitchell, maliar Michael Tierney či americký umelec britského pôvodu Jon Burgeman.
Anti-Brexit tričká s potlačou
Anti-Brexit tričká s potlačou "I'M IN"
A keďže obrázok povie niekedy viac než slová, známe osobnosti sa spojili, aby presvedčili ľudí, že ich krajina z EÚ nesmie vystúpiť. Slávna fotografia bola dokonca zdieľaná britským premiérom Davidom Cameronom na jeho Twitteri. Celebrity ako Stephen Hawking, David Beckham, Emma Watson a Keira Knightley vyjadrili svoju túžbu ostať súčasťou EÚ dúfajúc, že ovplyvnia zmýšľanie svojich nasledovníkov a obdivovateľov.
Vivienne Westwood a tričká s potlačou
Vivienne Westwood a tričká s potlačou "IN"
Niekedy sa však na názore nezhodla ani rodina. Stanley Johnson – otec kontroverzného britského politika (a aktuálne vymenovaného ministra zahraničia) Borisa Johnsona bol vyfotený v tričku „Ostať“ stojaci pred budovou centrály „Voľte odísť.“
Angažovaná potlac na tričko Vote Leave
Angažovaná potlac na tričko Vote Leave
Napriek snaženiu všetkých spomenutých ľudí sa vyjadril hlas Británie v prospech Brexitu a internetové i kamenné pulty predajní sa už hemžia vtipnými i zamyslenia hodnými potlačami, ktoré na novovzniknutú situáciu v Európe patrične reagujú.

Únia sa možno zmenší, no milovníci originálnych a nových potlačí majú vďaka tomu zase o jeden dôvod na úsmev viac.
Potlač na tričku Vote Leave
Potlač na tričku Vote Leave
Zdroje:
artnet.com
cnbc.com
royalacademy.org.uk
neweurope.eu
expressnews.com

Ďalšie články na tému ''


Newsletter : Odber noviniek a akcií
My sme tvoje Tricka.sk a toto je miesto pre tvoje vlastné tričko. Vytričkuj sa!
›› Kontakt
›› O nás
© Tricka.sk je produktom 1996 s.r.o.